עשיית מלאכה בערב שבת לאחר חצות היום

שלום רב.
אשתי עיסוקה במלאכת אדריכלות. שאר רב עיסוקה בשירטוט פרטי מהבית. השאלה אם מחויבת להפסיק לשרטט בע"ש אחר חצות. ואם כלול באינו רואה סימן ברכה. דהיינו אין כאן מלאכת כפים או מחוץ לבית. ואדרבה צער הוא להפסיק. מחמת עומס העבודה. וזה הזמן הפנוי שלה בשבוע.
כמו"כ האם יש איסור לעסוק בדבר הנ"ל לצורכי לימודים. ולא לצורכי פרנסה. דהיינו בשביל עבודות לתעודה וכד'
בברכת התורה

תשובה:

שלום רב

לענין עשיית מלאכה בערב שבת לאחר חצות היום נחלקו הדעות, יש אומרים שמה שאמרו שהעודה מלאכה בערב שבת מהמנחה ולמעלה כוונת הדברים לזמן מנחה גדולה, ויש שאמרו שהכוונה היא לזמן מנחה קטנה – שעתיים וחצי זמניות לפני הלילה. והמיקל לעשות מלאכה עד זמן מנחה קטנה לא הפסיד את הברכה.

כמו כן, איסור זה אמור רק כשעושה מלאכה בדרך קבע, ולא באופן חד פעמי כשיש לחץ של עבודה.

מקורות:

מקור דין זה שלא לעשות מלאכה מהמנחה ולמעלה הוא במסכת פסחים דף נ ע"ב, ונחלקו הדעות בביאורו: המרדכי שם כתב שהכוונה היא מזמן מנחה גדולה – חצי שעה לאחר חצות היום, וכ"כ הטור בסי' רנא, אולם, רש"י שם כתב שהזמן הוא ממנחה קטנה, ואף שהמהרש"א והמהרש"ל כתבו שטעות סופר היא ברש"י, בשו"ע שם סעי' א הביא את שתי הדעות ולא הכריע, ובמגן אברהם והגר"א שם הוכיחו כדעת המקילים, וכן פסקו להלכה בשו"ע הרב ומשנה ברורה שם. על כך שהאיסור הוא רק כשעושה מלאכת קבע ולא באופן אקראי ראה ביאור הלכה שם.