הכשרת שיש קיסר וכיור חרסינה

מי ששוכר דירה וספק לו מהו השיש הבשרי ומהו החלבי ואין לו חשש טרף כי רק שתו"מ היו שם
האם אפשר להכשיר כשמדובר בשיש קיסר והאיך יכשיר
ומה יהיה הדין בשיש גרניט

ומה הדין בנוגע לכיורים שספק לו מהו הבשרי ומהו החלבי ורוצה להשתמש בכיורים ללא הגבלה של מים חמים או הפסק

תשובה:

שלום רב

בנוגע להכשרת שיש קיסר נחלקו הדעות, יש שהחמירו שדינו ככלי חרס שלא מועילה לו הגעלה, כיון שהוא עשוי אבנים קטנות טחונות כעין חול, וכן משום שאדם חסר עליו שלא לחממו מידי כדי שלא יבקע, אך להלכה נהגו להקל בדבר בשעת הצורך. במקרה שלכם הייתי משתדל לברר אצל הדיירים הקודמים מהו החלק הבשרי והחלבי.

אופן ההכשרה: לכתחילה לא מספיק לשפוך מים רותחים על השיש, אלא יש להניח עליו אבן או מתכת מלובנת, כדי שהמים שעל השיש לא יצטננו על ידו, ולהעביר את האבן על פני השיש. אחר כך יש לרוחצו במים קרים. אפשרות נוספת יש, לערות מים רותחים בשפע על השיש בעדו מחובר לחשמל ומעלה בועות ,אולם, לכתחילה אם אפשר עדיף לעשות באופן הראשון. קודם ההכשרה על ידי אבן מלובנת יש לברר  את עמידותו של השיש שלא יסדק [בעיקר בשיש קיסר]. אין צורך לערות על השיש מספר פעמים מסויים, אלא רק לוודא שמים רותחים הגיעו לכל חלקיו. כמובן, אם יש מים צוננים על השיש מהעירוי הקודם יש לנגבו לפני העירוי הבא. שיש גרניט ניתן להכשירו לכל הדעות באופן האמור.

כמובן לפני ההכשרה יש לנקותו היטב בחומר פוגם ולהמתין 24 שעות ללא שימוש.

כיורי חרס לא ניתן להכשיר, וכמו כל כלי חרס שאין להם הכשרה.

ישוב טוב וכל הברכות.

מקורות:

ראה ס' הכשרות פרק א.