הדפסות פרטיות במקום העבודה

שלום,

אני עובד ב-2 מקומות עבודה שונים.

באחד מהם, קיימת הוראה ברורה, כי אין להדפיס לשימוש אישי.

במקום אחר, קיבלתי תשובות שונות לשאלה זו, כאשר לא ברור לי מי בעל הסמכות:
מנהל משאבי אנוש ענה שלא מקובל להשתמש בהדפסות לצורך פרטי בעבודה.
מנהל רכש ענה שאין מדיניות.
מזכירה של המנכ"ל ענתה שתלוי בכמות.

אז לגבי המקום השני, איזו מן התשובות תופסת?

בכל מקרה, רציתי לשאול:

האם אפשרי, ש"אשלם" למעביד בעבור ההדפסות, בלי ידיעתו? למשל, האם יועיל אם אני נשאר פה ושם לעבוד מעבר לשעות שלי, מבלי לדווח עליהן, כך שבעצם המעביד "מרוויח" את זמן העבודה הזה שלי?

או, למשל, אם ישנן הוצאות בגינן בד"כ מגיע החזר, כמו נסיעה בכביש 6 וכד'. האם אוכל שלא להגיש בקשת החזר בגין הוצאה כזו, וזה יהיה התשלום שלי עבור ההדפסות האישיות/פרטיות שלי?

תודה.

תשובה:

שלום רב,

כאשר לא ברור עליך לדבר עם המנכ"ל עצמו. כל עוד שאין תשובה ברורה להיתר, אסור.

ניתן להדפיס בתשלום בתנאים דלהלן: התשלום יהיה יותר מהעלות באופן משמעותי שוודאי כדאי למעסיק. שאין חשש שהנייר או הדיו עלולים להיגמר והם לא קיימים במלאי. שהתשלום יהיה מראש.

מקורות:

כדי שיהיה מותר להשתמש בדבר של השני צריך לדעת בוודאות שיש רשות. עיין בשו"ע הרב חו"מ הלכות שאלה סעיף ה.

לעניין הדפסה בתשלום עיין שו"ע חו"מ סי' שנט סעיף ב ובקצות שם.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. הסכמה של המנכ"ל מתירה ב-100%. המנכ"ל הוא שכיר, אבל בעלי המניות מסכימים ומעוניינים שהעובדים צריכים לשאול לממונה עליהם ולא להכריז על אסיפת כל בעלי המניות כדי לשאול אם מותר מותר להדפיס דף.

  2. שלום,

    מקום העבודה שלי מממן לעובדים שמקבלים רכב חברה, 3 רחיצות רכב חברה בחודש. החיוב של המעסיק אצל הסַפָּק הינו רק לפי השימוש בפועל.

    אם אני לא מנצל את מכסת שטיפות הרכב, האם אני יכול להשתמש בכסף הזה שחסכתי למעסיק, כתשלום עבור ההדפסות?

    תודה.

  3. אם יש על הרכב פרסומת של החברה, יש גם לבעלי החברה אינטרס שהרכב יהיה נקי, ואין כן אין בכך תועלת לחברה שהנך חוסך בשטיפות.
    אם כל הריווח של שטיפת הרכב היא רק שלך והנך חוסך בשטיפות עם כוונה ברורה לחסוך כסף לחברה, מותר לך להדפיס על חשבון זה.
    עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ד לעניין אם ניתן לדרוש מהחברה עלות השטיפה. במקרה זה שאינו תובע כסף אלא רוצה להדפיס בעלויות הרבה יותר נמוכות מאשר השטיפות, ודאי שיש בכך זכות לחברה וזכין לאדם שלא בפניו.