תשלום על תוספת נזק בראי כאשר הנזק נעשה על ידי קטן

שלום,

בן קטן שלי (בן יותר מ-10) עשה סדק מראה המוצבת בפתח הבניין המשותף בו אנו מתגוררים.
במראה כבר היה קיים סדק קודם, באחת הפינות, והבן שלי הוסיף סדק במקום מרכזי יותר.

האם מן הדין, או לפנים משורת הדין, או מטעמי שכנות טובה, עלי לשלם את הנזק?

ואם כן, כיצד ניתן לשום אותו – כאמור, מדובר רק בסדק, באופן שהמראה עדיין שימושית (אף שנראית פחות יפה), וכן היתה כבר סדוקה במקום אחר לפני כן.

תודה.

תשובה:

שלום רב,

הנך פטור מלשלם על הנזק בין מן הדין ובין לפנים משורת הדין, אבל הבן שלך יהיה חייב לשלם לפנים משורת הדין לאחר שיגדל. לגבי היחס עם השכנים, הרי זה תלוי באופי שלהם. ככל שיש ספק כיצד זה ישפיע על היחסים, הייתי מציע לשלם ולא לסכן את השלום עם השכנים בגלל זוטות.

תשלומי נזק הם לפי ההפרש במחיר של המראה לפני הנזק ולאחר הנזק. כל זה מן הדין, אבל כאשר משלמים כדי להטיב את היחסים עם השכנים, עדיף לקנות מראה חדשה.

מקורות:

לעניין קטן שהזיק עיין בפתחי תשובה חו"מ סי' שמט סק"ב.
בשו"ת מחנה ישראל סי' כג דן לחייב את האב שבנו הזיק לפנים משורת הדין מחשש שהבן ישכח לשלם כשיגדיל ולא יקיים את חיובו לצאת ידי שמים, אולם דבריו צ"ע שהאב חייב לדאוג שמא לא יקיים בנו את חיובו לצאת ידי שמים. ואפילו באדם לעצמו לא מצינו שחייב לדאוג שמא ישכח ולא ישלם מה שיתחייב לצאת ידי שמים.

דין שומת נזק הוא בשו"ע חו"מ סי' שפז.