חופשה בתשעת הימים

שלום רב,
בשל אילוצים משפחתיים והרצון שלנו להיות בארץ בט"ז באב במועד בו בננו מגיע לגיל 3 בע"ה, יקשה עלינו לטוס לאחר ט' באב.
אנו מבקשים לטוס לחופשה הכוללת ביקור משפחתי משולב עם טיול בחו:ל כשהטיסה לחו"ל היא לפני תשעה באב.
אנו מתלבטים האם לחזור בערב תשעה באב ח' באב לפני כניסת ט' באב או לחזור יומיים שלושה לאחר מכן. אודה על תשובתכם מה עדיף מבחינתך ההלכה ?

תשובה:

שלום רב

קשה לומר בזה "הלכה ברורה", שהרי מבחינה הלכתית מותר לטוס בערב תשעה באב. באופן כללי, ערב תשעה באב הוא זמן המיועד להכנה והתבוננות בגלות ובחורבן, ללא הכנה מספקת קשה מאוד לחוש את האבל ביום תשעה באב, והוא לא זמן ראוי לנסיעות ארוכות על כל הכרוך בכך. כמו כן, אינני יודע מה הם האילוצים שלכם, אולם ברור שהשבוע שחל בו תשעה באב אינו זמן ראוי לטיולים בחו"ל. אך שוב, כל זה ענין של הרגשה ולא הלכה ממש. בימים אלו הובא בפוסקים שממעטים אפילו בעיסוק בעניני פרנסה, והכל כדי שלא להסיח דעת מהאבל, אם כן ודאי שטיול מלהיב בחו"ל אינו הזמן הראוי…

בהצלחה רבה וכל טוב