לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

כלאיים בעשבי תיבול וגפן

אדם ששתל צמחי תבלין בצמוד לענבים לשם נוי, האם זה כלאיים, שמצריכים עקירה ושרפה, ומה לגבי בדיעבד ?
מותר להניח דשא לשם נוי בצמוד לענבים או שזה כלאיים, ומה לגבי בדיעבד?

בתודה מראש

תשובה:

שלום רב

אסור לשתול עשבי תיבול או אפילו מאכל בהמה ליד ענבים, משום איסור כלאיים, אולם מותר לשתול שם דשא. עשבי התיבול נאסרים מיד כשהם משרישים, ואילו הענבים נאסרים רק אם שהו שם בין הזמן שהם בוסר לזמן ההבשלה, אבל אם כבר הבשילו קודם לכן [במקרה כזה הרמב"ם מיקל גם לגבי העשבים והחזון איש כתב בדיני כלאי הכרם אות לו שהמיקל כדבריו לא הפסיד], או שעוד לא צמחו ענבי בוסר, הענבים מותרים. ענפי הגפן וגזעו נאסרים רק אם היה כלאיים בשעה שהענבים נעשו בוסר, אך אם נזרעו לאחר שהענבים נעשו בוסר [אף שהענבים עצמם נאסרים כיון שעוד לא הבשילו וכדלעיל] הענפים מותרים.

למעשה קשה מאוד להתיר דבר כזה, כיון שבגפן יש שלבים שונים, וכמעט מן הנמנע בעונה זו של השנה שלא יהיו עליה ענבי בוסר.

מקורות:

ראה עוד רמב"ם כלאים פרק ה ושו"ע סי' רצו סעי' א – ב, ובדרך אמונה פ"א סעי' ד ובביאור הלכה שם.