תפילת הדרך בזמנינו

מה המקור ההלכתי לתפילת הדרך ? והאם קיימת חובה לאמירתה?
האם קטן פחות מגיל 13 רשאי לומר תפילת הדרך ולהוציא את שאר הנוסעים ברכב ?

תשובה:

שלום רב

תפילה זו מקורה בסוגית הגמרא בברכות כט ע"ב, על פי הוראת אליהו הנביא לרב יהודה, ולפי המבואר שם בגמרא יש בה שני ענינים: 1. נטילת רשות מהקב"ה לעצם היציאה לדרך. 2. בקשת רחמים שהנסיעה תעבור בשלום.

בזמנינו, יש שפקפקו על דבר החיוב לאומרה, כיון שהדרכים סלולות ואין חיות רעות ושאר מזיקים, והסכנה מועטת יחסית [ראה קיצור שולחן ערוך סי' סז ס"ק ג, אף שדבריו נאמרו לפני עידן תאונות הדרכים…וע"ע הליכות שלמה תפילה פרק כא הערה 14], אולם הכרעת הפוסקים לברך, כמבואר בשו"ת שואל ומשיב קמא ח"ג סי' קג, נימוקי או"ח סי' קי בהרחבה [וראה שם שהביא בחשבון את ענין תאונות הדרכים למיניהן], וראה תשובות והנהגות ח"א סי קצט שכך היה מנהג כל גדולי הדורות.

קטן אינו יכול לאומרה עבור גדול.