נטילת ידים למי שקם באמצע הלילה לשירותים

האם צריך לברך ברכת "אשר יצר" כשאדם קם באמצע הלילה אחר שירותים? ואם כן, מה יעשה אדם שאמר לפני שהלך לישון "המפיל'?
ושאלה נוספת, אם כן, כשקמים באמצע הלילה יש צורך ליטול לפני כן ידיים כמו בבוקר? (6 פעים)
תודה

תשובה:

שלום רב

אדם שקם בלילה לשירותים, יש שכתבו שיכול לסמוך על ברכת אשר יצר שיברך בבוקר ואינו חייב לברך בלילה. אולם, במשנה ברורה סי ד ס"ק ד תמה על דבריהם, שהרי אם יצטרך בבוקר לשירותים שנית נמצא שכבר עבר זמנה של הברכה שהתחייב בלילה ונמצא שהפסיד את הברכה. ולפיכך כתב שראוי ליטול ידים ולברך ברכת אשר יצר בלילה. מותר לברך ברכת אשר יצר לאחר המפיל, אלא שראוי לדאוג לכך שהדבר יעשה קודם. ומכל מקום במקרה המדובר בלאו הכי אין בכך בעיה, כיון שמדובר שאדם כבר ישן מעט לאחר ברכת המפיל והיה כבר לברכה על מה לחול, באופן כזה מותר גם לפטפט בלילה ולעשות כל דבר אחר שמעונינים לעשותו.

גם אדם שקם בלילה ונטל ידיו 6 פעמים חייב לעשות זאת שוב בבוקר, כיון ששב לישון. במקרה שלא שב לישון נסתפקו בכך הפוסקים, האם עצם הלילה גורם לטומאת הידים או דוקא כשישן בו, ומספק יש ליטול ידים אף באופן זה.

בהצלחה