לומר למוכר שמתכוונים לקנות ולחזור בו

אם נכנסתי לחנות ואמרתי למוכר שאני רוצה לקנות דבר מה וכשהגעתי לשלם ראיתי שאין לי כסף, או שהתחרטתי ואמרתי שאני לא מעוניין לרכוש. האם יש בכך בעיה, כיוון שבהתחלה אמרתי שאני רוכש, או שכל עוד לא רכשתי מותר לי לשנות את דעתי?

תשובה:

שלום רב,

אם מדובר במוכרת שעובדת לפי שעות, אין איסור בכך. כיון שלמוכרת אין עניין שיקנו או לא יקנו. אבל ירא שמים אינו חוזר ממה שהחליט בלב, כל שכן שלא חוזר ממה שאמר בפה.

אם מדובר בבעל החנות עצמו, אסור לומר שמתכוונים לקנות אם לא רוצים לקנות בפועל, כדי שלא לאכזב אותו. כמו כן, יש איסור לחזור מדיבורו. אבל אם לא קונים בגלל שאין כסף בכיס לא עוברים איסור על החזרה מלקנות.

מקורות:

איסור אונאת דברים לאכזב את המוכר הוא בשו"ע חו"מ סי' רכח סעיף ד שאסור לברר את המחיר אם לא מתכוונים לקנות.

איסור 'מחוסר אמנה' לחזור מדיבורו הוא בשו"ע שם סוף סי' רד. דין ירא שמים מובא בשו"ע הרב הלכות מכירה סעיף א ובקיצור שו"ע סי' סב סעיף טז.