אחד מהיורשים מעוניין לצאת מהשותפות באמצעות קניה או מכירה

בס"ד
שאלתי: יורש לאחר שהוצא כבר צו ירושה.
אחד מהיורשים מעונין לפרק את השותפות מנכס מהירושה והשאר מעונינים להישאר שותפים האם יכול הוא לחייבם לשלם לו את חלקו לפי ערך הנכס שבשוק או לקנותו כולו בשווי זה.
בתודה מראש.

תשובה:

כן. הדרישה מוצדקת והיורשים האחרים מחויבים לבחור באחת מבין שתי החלופות, לקנות את חלקו או למכור לו את הכל.

בלשון חז"ל נקראת דרישה זו בשם 'גוד או איגוד'.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' קעא סעיף ו ועיין שם בש"ך סק"א שבירושה לכל הדעות ניתן לבקש 'גוד או איגוד'.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    ראשית תודה על התשובה.
    אמנם בהמשך ברצוני לשאול
    א.האם יש הבדל בין סוגי הרכוש כגון דירה, קרקע, חנות פעילה או להשכרה.
    ב. האם את שווי הרכוש קובעים ע"י שמאי או ע"י המחיר הגבוה ביותר שאפשר לקבל בשוק בפועל.

  2. א. אין הבדל בין סוגי הרכוש. אלא שאם מדובר בדבר שניתן לחלוק בין השותפים ללא הוצאות גדולות (עד 20% מהשווי, רמ"א חו"מ סי' קעא סעיף ה), ניתן לדרוש חלוקה בלבד. בדירה הוצאות החלוקה הן גבוהות ולא תמיד היא אפשרית, אבל בקרקע לכאורה יש אפשרות.
    ב. על פי שמאי. אם אחד מהיורשים מעוניין לשלם לאחרים יותר מהשמאות יש למכור לזה שמוכן לשלם יותר. עיין כאן.