למה קוראים מגילת רות בחג השבועות

שאלה:

למה קוראים מגילת רות בחג השבועות

תשובה:

מובא במדרש לקח טוב ופסיקתא זוטרתא חלקו הובא במגן אברהם (סי' תצ סק"ח) הטעם שקוראים מגילת רוב בשובועת, בזמן מתן תורה, לפי שמגילה זו כולה חסד והתורה כולה חסד שנאמר ותורת חסד על לשונה וניתנה בחג השבועות כולה חסד היינו יעש ה' עמכם חסד כאשר עשיתם עם המתים ועמדי כי הגד הגד לי כל אשר עשית את חמתך וכו' ישלם ה' פעלך ותהי משכרתך שלמה מעם ה' אלקי ישראל וכו' ברוכה את לה' בתי היטבת חסדך האחרון מן הראשון.וכן הביא גם באליה זוטא תצד סק"ו יש אומרים משום שמגילת רות מדברת בחסד ושבועות הוא יום מתן תורתנו שהוא חסד בתחילתו ובאמצעיתו ובסופו ויש אומרים ללמדך שלא ניתנה תורה אלא ע"י יסורים.

עוד הביאו טעם נוסף, משום שדוד המלך מיוחס לרוב המואביה, ודוד המלך נולד ונפטר בחג השבועות.