איסורים העלולים להיות כאשר סוכם למכור דירה ועוברים לקונה אחר

שלום כבוד הרב

ממתי יש בעיה של עני המהפך בחררה או שבועה 'מי שפרע', כאשר יש הרבה מעוניינים לקנות בית?
תודה מראש
כל טוב

תשובה:

אם יש סיכום מלא בעל פה עם אחד הלקוחות יש איסור 'מחוסר אמנה' לחזור ולמכור לאדם אחר. (במקרה שהמוכר מצא קונה שמוכן לשלם יותר ייתכן שאין איסור זה.)

אם יש סיכום מלא עם קונה אחד, אסור לאחרים להציע את עצמם מדין 'עני המהפך'. יש סוברים שאפילו אם אין סיכום מלא על כל הפרטים, אם לפי הנראה זה יגיע להסכם סופי, יש איסור זה.

אם כבר שולם מקדמה ולא חתמו על שום מסמך, יש איסור 'מי שפרע' לחזור מההסכם.

מקורות:

לעניין 'מחוסר אמנה' עיין כאן. לעניין 'מי שפרע' עיין כאן. לעניין 'עני המהפך' עיין בעלון המשפט גליון 11.