הפרשת חלה מבלינצ'ס

שלום כבוד הרב,
אני עשיתי תערובת ל200 בלינצס ויש בזה שיעור חלה, האם צריכים להפריש חלה מעיסה המיועדת לעשיית בלינצס?
תודה

תשובה:

שלום רב

כיון שהבלילה היא רכה מאוד – נוזלית ממש, אין חיוב חלה. לענין פנקייק שבלילתה עבה מעט יותר יש שהצריכו הפרשת חלה.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' שכט סעי' ה, על פי סוגית הגמרא בברכות לז ע"ב לענין מאכל הנקרא טריתא, שהיתה בלילה רכה ששופכים אותה על גבי התנור והיא נאפית שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. דבריו היו לנגד עיני ולא הבנתי מדוע חשש להקל בפשיטות על פי דברי השו"ע האמור. הרי טעם הקולא אינו מחמת שהעיסה מתבשלת אלא מחמת שהיא נוזלית ונאפת על גבי התנור עצמו ללא גומא.

  2. שהרי עיסה רכה שפטורה מן החלה הוא דווקא אם לבסוף לא אפאה רק בישלה במים או בשמן אבל במחבת מבואר במחבר שכט סעי' ב שחייבת בחלה ועיין בלקט העומר פרק ד' הערה ו
    ובלינצעס אינה נאפת על התנור בלא גומא אלא במחבת או בדפוס ורק וופלים יש שאין עושים בדפוס רק על התנור ואז פטורה

  3. למיטב הבנתי שם מדובר בשו"ע בבלילה רכה הנעשית אחר כך כעין מאפה כמו עוגת טורט, ולא בדבר שצורתו מורה שאינו מאפה. וזה בעצם שורש ההבדל בין דפוס לשאינו דפוס, שדבר הנאפה בתבנית ומקבל גובה יש לו איזו תוריתא דנהמא, ודבר הנאפה על התנור עצמו ניכרת עליו בלילתו הרכה שמתחילה, ובבלינצ'עס לענין זה הוא כמו התנור עצמו. אבל איני אומר קבלו דעתי, והמחמיר על עצמו להפריש ללא ברכה תבוא עליו ברכת הטוב.