בשר שנתעלם מן העין כשיש בבית מנקה גויה

שלום כב' הרב
רציתי לשאול מהי בדיוק ההגדרה של "אינו נהנה בחליפין" המובאת בשו"ע. ואיך זה מתבטא לימינו. ולדוגמה גוי הלוקח בשר מבושל מבנין לבנין האם אפשר לומר שיכול להחליף??? או שזה נקרה אינו נהנה בחליפין.
וכן האם מותר להשאיר מנקה גויה בבית? הרי אין חשש שתחליף בשר במקרר. (אולי יש חשש שתגנוב אך לא שתחליף??
אשמח אם התשובה תהיה ברורה הלכה למעשה כיוון שכאן בחו"ל זה מאוד חשוב ומעשים שבכל יום….

תשובה:

שלום רב

גוי המעביר בשר ממקום למקום בהחלט יתכן שהוא נהנה בחליפין, סביר ביותר שמה שאשתך מבשלת ערב לחיכו יותר…

לכן, כאשר רוצים לשלוח גוי עם חבילת בשר ניתן לעשות זאת בשני עטיפות ניכרות וידועות, או באופן שהבשר עצמו יש בו סימן היכר.

לגבי השארת מנקה בבית, נאמר בשו"ע שכאשר היהודי "יוצא ונכנס", כלומר הוא מצוי באזור והגוי יודע שהוא עלול להכנס בכל רגע, אין בכך איסור, כיון שהוא מתירא להחליף.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' סג, וסי' קיח – קיט. תשובות נוספות שכתבנו בענין זה ראה כאן.