חיוב תשלום על נסיעה בחברת קווים ביום השביתה

שלום
היום חברת הנסיעות קווים שובתת באופן שהאוטובוסים נוסעים כרגיל אך הנהגים לא גובים כסף, השאלה האם אנו הנוסעים אמורים לשלם כי לכאורה זוהי החלטת הסתדרות העובדים המעוגנת על ידי החוק וכל חברת נסיעות כפופה להחלטות משרד התחבורה, וועדי העובדים הם גם דבר המעוגן על ידי החוק.

תשובה:

שלום רב,

יש חובה לשלם. כפי ששמעתי כך הורו גם כל הרבנים בביתר עילית ומודיעין עילית.

מקורות:

התארגנות בוועד עובדים (במקרה זה מדובר באיגוד עובדים בשם 'כוח לעובדים') היא חוקית לחלוטין. במערכת המשפטית מתייחסים אליה כאל חוק יסוד חירות האדם. עם זאת, אין זה פוטר מלשלם בגלל שהחברה לא מצאה מי שיעשה את הגבייה. יש לציין שהחברה הייתה יכולה להביא גובים אחרים אם הנהגים מסרבים לעשות את העבודה. העובדה שהחברה לא מצאה גובים אינה משנה את הדין.
לדעתי מקרה זה דומה למקרה שאין לנהג עודף, שהרי אין הבדל אם אין לנהג עודף או שיש לו ואינו רוצה לתת אותו לנוסע. הנוסע רשאי לעלות לאוטובוס על אף שהוא לא ישלם מראש, אבל הוא חייב לשלם בהזדמנות הראשונה. עיין בתשובה ובתגובות כאן לעניין עודף.