פיטר עובד שנתפס שהוא גונב והחתים אותו על וויתור תוך איומים

האם אדם שעבד שנים רבות (32) שנה ופוטר חודש לפני יציאתו לפנסיה כשמצלמה נסתרת קלטה אותו איך שהוא גונב במשך חודש.
בהמשך החתים אותו בעל הבית תוך איומים על כתב ויתור על כל הפיצויים.
לאחר מעשה, האם יש לו זכות לקבל משהו?
אשמח לתשובה

תשובה:

שלום רב,

על פי הלכה מותר לפטר עובד שגונב ללא התראה מראש. כמו כן, אם האיום היה להתלונן נגדו במשטרה או פעולה אחרת שאין מניעה הלכתית מלבצע אותה, כתב הוויתור תקף.

מאחר וחיוב הפיצויים מקורו מהמנהג והחוק, ככל שיש חוק מסוים בעניין הרי זה קובע. לכן יש להתייעץ גם עם עורך דין.

מקורות:

מותר לפטר עובד שעושה נזק שלא ניתן לתיקון, ללא התראה מראש. עובד שגונב לעתים תכופות, לא ניתן לדעת את סכום הכולל של הגנבות ואפילו העובד לא יזכור, ולכן מותר לפטר אותו. עיין שו"ע חו"מ סי' שו סעיף ח ועיין בעלון המשפט גליון 32 עמוד ב.

טענת אונס יכולה להיות רק כאשר היה איום רציני (שככל הנראה היו ממששים אותו) לעשות פעולה כנגד הדין.
הרבה מדייני זמנינו מתירים להתלונן במשטרה נגד גנב שפרוץ בכך ולא רק נכשל במעידה חד פעמית (עיין שו"ת הרשב"א ח"א סי' תריב ועיין שו"ת ציץ אליעזר חלק יט סי' נב ועיין במאמר כאן). תלונה במשטרה יכולה להיות במטרה למנוע מהגנב מלהמשיך בדרכו הנזולה או כדאגה לשלום הציבור, ולא למטרת סחיטה של רווחים כספיים אישיים. לכן אסור לתלות הימנעות מתלונה במשטרה תמורת וויתור על פיצויי-פיטורין וכדו'. אבל, עם כל זאת, לא ניתן לומר שהיה איום לעשות פעולה שלא כדין, משום שאם הפעולה הייתה נעשית היא הייתה כדין, ולכן הוויתור תקף.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ואם נצלו אותו במשך 32 שנה ולא קיבל דמי הבראה וחופשות, ואם לא קיבל אפי' שכר מינומום בזמן הזה,
    ואם לא נתנו לו לעבוד בלבן ולכן היום הוא יכול לקבל קצבה מאוד נמוכה, והאם לאור כל הטענות האלו שהם למעשה חוקי מדינה מותר ללכת לבי"ד לעניני עבודה, והאם אפשר לקבל היתר מרב ע"ז.

  2. אין אפשרות לתבוע בבית הדין לעבודה אלא מי שמסרב לדון בבית דין. בפרט במקרה זה שייתכן שיהיה הבדל בין דין תורה לחוקי המדינה, אם אי התשלום לעובד את המגיע היה בהסכמתו, או אם הוויתור על הזכויות תקף.