האם חולה אלצהיימר חייב במצוות?

האם ישנה הגדרה ברורה בהלכה לגבי חולה במחלת אלצהיימר – מתי הוא נחשב כבריא ומתי כשוטה?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב

לא ניתן לתת בכך הגדרה ברורה שהרי מצבו משתנה כל הזמן. אין ספק שאדם שלא זוכר היכן הניח את מפתחותיו לא נחשב שוטה… אולם, כאשר הוא לא יודע איזה יום היום ומה מוטל עליו לעשות הוא בודאי פטור מכל המצוות, באמצע יש הרבה מצבים גבוליים ובכל מקרה יש לדון לגופו.

מסתבר גם שיש מצב שבו הוא עדיין חייב במצוות רבות ועדיין הוא אנוס לגבי אחרות, שכן במצב מסויים הוא עדיין זוכר ומסוגל לקיים דברים שהוא רגיל בהם, והוא שוכח לגמרי מדברים אחרים.

אמנם בשוטה כידוע שאם הוא מוגדר כ"שוטה לדבר אחד" הוא פטור מכל המצוות, ראה בהרחבה בשו"ת אגרות משה (אבה"ע ח"א סי' קכ), וגם בשוטה ישנם ראיות שהפטור שלו מהמצוות הוא בהגדרה של אונס (ראה כאן). בכל זאת יש חילוק בין שוטה לבין אלצהיימר, שוטה, אפילו אם הוא רק שוטה לדבר אחד, זה בעצם סימן המשליך על כשירותו לקבל החלטות. לכן הוא פטור מכל המצוות. אולם חולה אלצהיימר במה שאנו רואים שהוא שוכח, אז ודאי הוא אנוס, אולם במצבים רבים זה לא משליך על כשירותו לקבל החלטות כאדם נורמלי, כמובן זה תלוי באופי המחלה.

בכל מקרה יש להוועץ באופן פרטני עם רב  מוסמך.

בהצלחה ובשורות טובות.