הגדרת מתעסק לעומת דבר שאינו מתכוין / פסוקים המופיעים במשניות קריאתם בעל פה

יש לי כמה שאלות אשמח לתשובות. תודה.

1) מה ההבדל בין מתעסק לבין דבר שאינו מתכוין?
2) לגבי מצוות שילוח הקן, אם חבר לוקח אותי לעשות המצוות האם זה נחשב 'יקרה לפניך'- בדרך מקרה או שלא?
3) אם אני משנן משניות כדי לדעת אותם בעל פה, ויש במשניות הללו פסוקים, מותר לי לשנן גם את הפסוקים כדי שאני אזכור אותם בעל פה או שיש לזה דין דברים שבכתב אי אתה רשאי לאמרם בעל פה?

תשובה:

שלום רב

1. מתעסק, זהו אדם שכלל אינו מתכוין לפעולה, כגון שנשען על הקיר ובלי משים הדליק את האור. דבר שאינו מתכוין, זהו אדם שהתכוין לעשות פעולה מסוימת אלא שלא היתה כוונתו להשלכותיה, כגון שהתכוין לגרור ספסל אבל לא היתה כוונתו שעל ידי גרירה זו יעשה חריץ בקרקע.

2. יקרה לפניך בא רק למעט שלא ניתן לקיים את המצוה בקן השייך לאדם מסויים אלא רק בקן של הפקר, אולם, ניתן לבוא באופן מיוחד לשם קיום המצוה.

3. פסוקים אלו הם חלק מנוסח המשנה ואין בכך איסור. בדומה לכך כתב בחוות יאיר סי' קעה לענין מי שאומר פסוקים בדרך שירות ותשבחות. ונמוכח שרק בדרך לימוד מקרא אסור.