נהגה ברכב של חברה ועשתה תאונה

נסעתי ברכב של חברה, למרות שלא רציתי היא ביקשה ממני לנהוג (כי אין לה רשיון) וישבה לידי, בחזור עשיתי תאונה עם הרכב, האם אני צריכה לשלם את מלוא ההוצאות על הנזקים של הרכב (אין לה ביטוח מקיף ולא ידעתי על זה)?

תשובה:

שלום רב,

העובדה שלא ידעת שאין ביטוח לא משנה את הדין.

למעשה תלוי אם הייתה לך אפשרות למנוע את התאונה או שזה לא היה בשליטתך. אם היית יכולה למנוע, את חייבת לשלם את כל הוצאות התיקון.

מקורות:

גם לאלו שיש ביטוח מקיף יש הרבה שאין להם אלא לעצמם ולא לנהגים אחרים. בנוסף לכך, יש סוברים שאף כאשר יש ביטוח ניתן לתבוע את המזיק (אור שמח הלכות שכירות פ"ז ה"א, שו"ת מהרש"ם ח"ד סי' ז ושו"ת ציץ אליעזר חי"ח סי' סז), כך שבין כך לא הייתה מרוויחה הנהגת מהביטוח כלל.

לכאורה, אין לה חיוב מדין שואל כיון שאין כל הנאה שלה, שגם בעלת הרכב נהנית ממנה. ומאידך, דינה כשומר שכר (שוכר) כיון שנהנית מהנסיעה. גם אין פטור של 'בעליו עמו', כיון שבעלת הרכב לא נהגה ברכב (שהרי אין לה רשיון). אם בעלת הרכב נהגה בו כאשר הנהגת השניה נכנסה, יש מקום לפטור מצד דין 'בעליו עמו'. עיין כאן.