העלמת הכנסות מהמדינה משום שפקיד מס חייב אותו שלא כדין

שלום וברכה.
אני עצמאי שמשתדל מאוד לנהל את עסקיו ביושר ואמונה.
שאלתי מדברת על דיווח הכנסות והוצאות לשלטונות המס.
המדינה הגובה את המיסים הגבוהים מאיתנו מנוהלת באמצעות פקידיה שלא תמיד נוהגים כשורה. גם החוקים וגובה המס יכולים להשתנות בהתאם למדיניות משתנה.
ובכל זאת, אני שואל אם הטיית ההכנסות וההוצאות הינה בגדר גזל או לא לשאת ולתת באמונה וכו'.
חודש טוב.

תשובה:

שלום רב,

בדיעבד, אם שינית קצת את ההכנסות או ההוצאות וכתוצאה מכך נפטרת ממס כפי השיעור שלקחו ממך שלא כדין, אין עליך עוון גזל. אבל לכתחילה אין לעשות כן, אלא לתבוע את המגיע לך בדרכים המקובלות, משום שאם מתחילים להטות את החשבון שוב אין לדבר סוף ועל פי רוב נגררים גם להעלמת מס שלא כדין.

יש לציין שלפעמים, גם מה שנראה שלא כשורה מצד הפקידים הוא מעוגן בחוק ואינו נחשב לגבייה שלא כדין.

מקורות:

גביית מס שלא לפי השיעור הקבוע בחוק מצד פקיד מס, או העלמת מס במקרה שהמס הוא כדין נחשבים לגזל, עיין בשו"ע חו"מ סי' שסט סעיף ו.

לעניין חיוב תשלומי מסים עיין בשו"ת יחווה דעת ח"ד סי' סה וח"ה סי' סד, שו"ת ציץ אליעזר חלק יב סי' פב וחלק טז סי' מט וכן דעת הגרי"ש אלישיב שאסור להעלים מסים. ועיין עוד כאן וכאן.