מהו זמן קריאת שמע מגן אברהם? / עניית אמן באמצע התפילה

1) האם אישה מברכת "ברוך המפיל חבלי שינה" אם שם ומלכות?
2) סוף זמן קריאת שמע ומגן אברהם- מה זאת אומרת מגן אברהם?
3) מה לעשות כאשר החזן מתחיל לקרוא קדיש טרם סיימתי תפילת שמונה עשרה? האם לענות אמן? האם ממשיכה כרגיל עד שאסיים?
4) מתי מנתקים את העקבים בתפילות? האם בתפילת שמונה גם יש ניתוק?
5) למה מנתקים העקבים?

תודה רבה מקרב לב, וכל טוב

תשובה:

שלום רב

א. אין חילוק בענין זה בין גברים לנשים.

ב. מגן אברהם זהו שם של אחד ממפרשי השולחן ערוך, ואבאר מעט. להלכה, זמן קריאת שמע הוא שלוש שעות "זמניות" לאחר תחילת היום. כלומר, מחלקים את שעות היום ל12 חלקים שוים וכל אחד מהם נחשב שעה. מכאן, שבחורף שהיום קצר השעות הן קצרות – כ50 דק', ואילו בקיץ היום ארוך, וכל שעה היא כ70 דק'. אלא שבענין זה נחלקו הפוסקים, האם שעות היום נחשבות מזמן עלות השחר ועד צאת הכוכבים או מהנץ החמה ועד לשקיעה. עלות השחר הוא 72 דק' לפני הנץ החמה שהוא זמן יציאת וף השמש בפועל, וצאת הכוכבים מאוחר משקיעת השמש ב18 דק'. נמצא, שלדעה הראשונה היום ארוך בכשעה וחצי יותר מהדעה השניה, וממילא כל שעה זמנית ארוכה יותר. לאידך גיסא, מתחילים למנות את אותן שעות 72 דק' קודם לכן, וממילא זמן קריאת שמע מסתיים בשעה מוקדמת יותר, וכך סבר המגן אברהם. לעומתו הגר"א ובעל התניא סברו שהיום נמדד מהנץ החמה ועד לשקיעה.

ג. באמצע שמונה עשרה לא עונים אמן, אולם, אם את נמצאת באמצע אלוקי נצור, יש לומר יהיו לרצון ולענות אמן יהא שמיה רבה ואמן של דאמירן בעלמא בלבד, ולאחר מכן להמשיך בתחנונים.

ד. ה. לא הבנתי למה כוונתך.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על המענה, כבוד הרב.
    לגבי שאלות ד ו-ה, הכוונה שלי שבאמירת "קדוש קדוש קדוש" יש ניתוח של העקבים מהרצפה, שעומדים על קצות האצבעות מעט.. מתי עושים זאת, והם יש את זה במהלך תפילת העמידה?

    בנוסף, מה הכוונה מגן אברהם? איזו ברכה זאת? זה מופיע בתפילת שמונה עשרה.. האם זאת הכוונה?
    תודה רבה וכל טוב.