שילם חוב באמצעות שיק לצד ג' והוא לא נפדה

לוויתי מחברי כסף חבירי המלווה היה צריך לשלם עבור עבודה שקיבל מאדם שלישי וביקשני לתת שיק שלי עבור העבודה באופן שיקוזז הסכום מחוב שאני חייב לו.
"השיק לא נפדה".

א. האם מחובתי לבדוק מדוע הוא לא פדה כי יתכן שאבד לו או שהעביר אותו לגורם נוסף וכדו'.

ב. האם אני הלווה בעל השיק יכול לקזז את הסכום מהחוב שחייב למלווה או שנאמר כיוון שבפועל לא שילמתי זכאי המלווה במלוא הסכום אותו אני חייב לו.

תשובה:

שלום רב,

א. אם השיק סחיר, אין צורך לברר, כיון שגם אם השיק נאבד לא יצטרך נותן השיק לשלם לזה שקיבל.

אם השיק אינו סחיר (רשום 'למוטב בלבד' או 'לא סחיר') – תוך ששה חודשים מהתאריך, או אם לא היה רשום תאריך והמקבל יכול עדיין למשוך כסף מהבנק, גם אין חיוב לברר, לאחר ששה חודשים כששוב לא ניתן למשוך כסף מהבנק, רצוי להחמיר ולברר.

ב. הנך רשאי לקזז את הסכום מהחוב.

מקורות:

א. עיין כאן.

ב. מסתבר שהחוב נפרע בעצם מוכנות הלווה להתחייב עבור העובד ומעתה הלווה חייב סכום זה רק לעובד ולא למלווה. ואפילו אם נאמר שהחוב למלווה עדיין קיים, מכל מקום אין הלווה חייב לשלם לו עד שיחזיר את השיק או יספק ערבויות.