האם החזן עונה אמן אחר ברכת הכהנים?

האם החזן [ישראל] עונה אמן אחר הכהנים בברכת כהנים?

תשובה:

שלום רב

החזן אינו רשאי לענות אמן אחר ברכת הכהנים הראשונה [אשר קדשנו] כיון שהוא באמצע תפילת העמידה. לגבי עצם ברכתם [יברך וכו'] הדין כך: אם הוא מתפלל עם סידור כך שאין חשש שמא מחמת ענייתו יטעה בהנחייתו את הכהנים, מותר לו לענות אמן, ולמנהג האשכנזים כך ראוי לעשות, אך יש מגדולי ספרד שהחמירו בזה, ואם הוא מתפלל ללא סידור, אסור לו לענות אחר ברכתם שמא יטעה ולא יקריא נכון את הפסוקים.

כאשר הש"ץ אינו מקריא את הפסוקים אלא אדם אחר מהקהל, מותר לו לענות אמן, למנהג האשכנזים על כל פסוק ולמנהג הספרדים בסוף בלבד.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קכח סעי' יט, אמנם, דעת השו"ע הרב שם סעי' ל לא שמותר לו לענות גם על אשר קדשנו, וכ"ה בפרי חדש שם, על מנהג הספרדים ראה בן איש חי תצוה אות טו, והובא בכף החיים שם ס"ק קיב, וע"ע אור לציון ח"ב נשיאות כפיים פ"ח.