מחיר שונה למוצר בין המדבקה ובין הקופה

בסופרמרקטים/צרכניות שונות מקובל, ואם אינני טועה זה נובע מסיבה של חוקי המדינה, שאם במדבקת המחיר שע"ג המוצר מופיע מחיר שונה, זול יותר, מזה שהקופה מחייבת, הרי שהקונה זכאי לשלם את המחיר הזול יותר.

מה אומרת ההלכה במקרה כזה?

ועל הצד שבד"כ גם מבחינה הלכתית אפשר לדרוש כך מהמוכר, מה יהיה אם במדף נמצאים מס' פריטים זהים של מוצר, שע"ג חלקם מוטבע מחיר הזהה למחיר בקופה, ואילו על חלקם האחר קיימת מדבקה עם מחיר זול יותר?
(תסריטים אפשריים:
א. אולי מדבקות המחיר הזול הגיעו לשם איכשהו בטעות.
ב. אולי היה מלאי ישן יותר עם מחיר זול, ואילו לגבי מלאי חדש נקבע מחיר גבוה יותר.
ג. אולי היה מחיר ישן זול, שלאחמ"כ עדכנו והעלו אותו לגבי כל הסחורה, אולם בשטח "פספסו" ולא עדכנו את כל הפריטים.)
האם גם אז ניתן לדרוש בקופה את המחיר הזול?

תודה,

תשובה:

שלום רב,

מותר לדרוש מהמוכר לתת את המוצר במחיר שרשום עליו, אבל אין לאיים עליו בתביעה אזרחית.

מקורות:

לגבי תוקף החוק בהלכה יש מחלוקת בין הדיינים, עיין כאן בתשובה ובתגובות. בדרך כלל יש מקום לומר שאף מדין תורה חייב בעל החנות לתת את המוצר ללקוח במחיר הרשום, כיון שהלקוח הגביה אותו לאחר שנקבע מחיר, עיין בשו"ע חו"מ סי' קצח וסי' ר. אבל במקרה שמוכח שיש טעות במחיר, אין בעל החנות מחויב למכור במחיר זה וכדין קניין בטעות שחוזר.

יש לציין שאף לפי החוק, אם מדובר בטעות גמורה שאינה בשליטת העוסק, איננו מחויב למכור את המוצר ללקוח במחיר הרשום. אבל הטעויות שהוצגו בשאלה לכאורה אינם בגדר זה. עיין מה שכתב בית משפט המחוזי בתיק רתק 9674-07-11.