האם מותר להביא אוכל לבית הקברות? / אסור להשתמש במצבה

שלום, מאחר שאימי ז"ל נהגה להביא מזונות לברכה ולהגישם על המצבה של אבי הפך נוהג זה למנהג במשפחתי. (במשך שנים נהגתי להתריע שזה אסור מבחינת ההלכה היהודית אבל לא נענתי…), כיום האם מותר להמשיך במנהגה זה או שמה זהו נוהג פסול שצריך להפסיקו. ביום ו' ב' באייר עלינו לערוך גילוי מצבה, ויש להגיש מזונות לברכה, מאחר שזה יוצא ביום ו' האזכרה תערך בשעות הבוקר….היכן עלינו להגיש את המזונות לברכה?

תשובה:

שלום רב.

אסור להשתמש בקבר כעל שולחן להניח עליו דברי מאכל וכד'. בנוסף, אסור לאכול בבית הקבורות. לכן מן הראוי לשנות את מנהגה, ולהביא את המזונות מחוץ לבית הקבורות, או בבית של אחד מכם, או בבית הכנסת.

בהצלחה

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' שסד סעי' א' ובשו"ך וט"ז שם. וראה עוד בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סי' רמה. ולגבי איסור אכילה בבית הקברות, ראה שם סי' שסח סעי' א'. וראה בביאור הגר"א שם (סק"א) שכתב שהטעם הוא משום קלות ראש. ויש גם טעם נוסף, משום שע"י הברכה יש בזה משום "לועג לרש".

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. היום לג בעומר התפללתי בבית הקברות בצפת. היה שרב ולקחתי בקבוק שתיה, יש בזה בעיה או שאין בזה קלות ראש שכן ברור שזה נצרך אבל מצד שני יש לועג לרש בענין הברכה.

  2. יש להתרחק ד' אמות מהקברים, ויש לומר שבשביל שבין חלקי בית העלמין – על הגשר, כיון שהוא מוגבה מהריצפה ומגודר – מותר.