ברית מילה לתינוק של אם חד הורית

כיצד מכניסים בברית תינוק לאמא חד הורית(שידוע מי האב אך לא מכיר בילד)
1. מי מכניסו לברית? האם הסבא יכול?
2. בקריאת השם: …"ויקרא שמו בישראל פלוני בן… מה אומרים?
3. בעליות לתורה שרוצים לברך את הילד או בבוא הזמן הע"ה שיעלה לתורה מה אומרים פלוני בן…??

תשובה:

שבוע טוב.

לא ברור היטב מעמדו של התינוק, מה פירוש "ידוע מי האב אך הוא לא מכיר בילד". אני מבין שהאמא (הרווקה) אומרת שפלוני הוא האב, והוא מכחיש. חסרים פרטים, אבל באופן כללי אפשר לציין לדברי הרמ"א באבה"ע סי' ד' סעי' כט, שם יש מקרה דומה, ובכל זאת הולד כשר ואינו שתוקי. ובחז"א (אבה"ע סי' א' ס"ק ח') תמה על דברי הרמ"א, הרי מאחר שהאב נאמן מדין יכיר לומר שאינו בנו, א"כ הרי זה כמו שהיא אינה יודעת או שותקת שהדין הוא 'שתוקי'. ולכן מסקתו היא שאין לעשות מעשה עד שיתברר טעמו של הרמ"א. וראה בספר דברי יוסף ח"א עמוד מב שביאר את דברי הרמ"א.

מעבר לכך, כשהאב אינו לפנינו הדין הוא שהסבא מברך להסכניסו בבריתו של אברהם אבינו. אולם מאחר שגם סב מצד האב אין כאן. נראה שהסנדק יברך. (עי' שו"ע יו"ד סי' רסה ברמ"א, ובביאור הגר"א).

בקריאת שם, זה תלוי במה שכתבנו לעיל. כלומר, זה תלוי אם דינו כשתוקי או לא. ו

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שבוע טוב ומבורך
    הכוונה היא שהאב לא מכחיש שהוא האבא אך מתנער מאחריותו ולא נמצא בסביבה.
    האם הסב מצד האם יכול להכניסו לברית?
    ומה בענין קריאת השם?

    רוב תודות

  2. אם כך, לגבי קריאת השם זה ברור שיש לקרוא את שם האב. להיפך חשוב לקרוא את שם האב כדי שלא יחשבו שיש איזה בעיה בייחוסו חס וחלילה.
    לגבי הברכה, לא מצאנו שיש עדיפות לסבא מצד האם, על הסנדק מצאנו שיש עדיפות כפי שהביא שם הרמ"א.