נתן מתנה טבעת לחברתו, האם יש בזה חשש קידושין?

שלום כבוד הרב
לפני מספר שנים (כשהייתי חילוני) הייתה לי חברה בעוונותינו הרבים זכור לי שבאחת הפעמים נתתי לה טבעת מתנה ליומולדת…לפני שנתתי לה את הטבעת כמה וכמה אנשים ראו את הטבעת…ובזמן שנתתי לה את הטבעת לא היו עדים אבל כמובן שיום לאחר מכן אותם אנשים שראו את הטבעת לפניה ראו את הטבעת על האצבע שלה..מה שהופך אותם אולי לעדים? וגם בזמן שנתתי לה את הטבעת אז היא אמרה לי בצחוק תגיד כדת משה וישראל ואמרתי…למרות שלא הייתה כוונה באמת לקדש אותה…קצת מפחיד אותי אם הרב יכול לענות לי אני אשמח ועוד שאלה כדרך אגב..אם גבר נושא 2 נשים הוא עובר על איסור כלשהו מהתורה?.. תודה!

תשובה:

מועדים לשמחה.

אין בזה חשש קידושין, בגלל שלא נכחו שם עדים כלל. העדים שראו את הטבעת לאחר זמן לא נחשבים לעדים. (אלא אם כן ראו את זה לפני כן אצלו, ומיד אח"כ עליה, באופן שאין אפשרות אחרת, וגם על זה יש לדון הרבה ואין כאן המקום). ובנוסף, לא היתה לא לך ולא לה כוונת קידושין, כמבואר בסי' מב, יתרה מזו, אפילו היו עדים נוכחים אלא שלא שמתם לב אליהם, אין חשש קידושין בגלל שאדם יודע שאין קידושין ללא עדים, ואם הוא מקדש ללא עדים (כלומר, שאין הוא יודע על קיומם) כנראה שאין לו כוונת קידושין, ראה שו"ע אבה"ע סי' מב סעי' ג'.