לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מטפל בדירה להשכרה ומתווך מצא שוכר שמשלם הרבה ודורש דמי תיווך גבוהים

אדם שגר בחוץ לארץ נתן לי את הבית שלו לשמור עליו ואמר לי להביא לו גם השכרות קצרות כל מה שיש.
מתווך פנה אליי ואמר לי שיש לו משפחה מחו״ל שרוצים לשכור את הבית למשך חודש ושאל אותי כמה אנחנו דורשים אז בעל הבית אמר שהוא רוצה 5,000₪
אז אמרתי למתווך שאנחנו דורשים לחודש 5000₪ אז המתווך אמר לי שהוא יכול להוציא בעסקה הזו 15000₪ ושהם (השוכרים) מוכנים לשלם אך עם זאת הוא יקח לעצמו עמלה של 20% כך שאנו נקבל (אני ובעל הבית) 13,000 שקלים.
שאלה 1. אם אני אומר לבעל הבית שהשוכר משלם לנו 13,000 שקלים ולא הזכרתי את המתווך האם זה בסדר ומותר לעשות כך?
שאלה 2. בעל הבית ביקש לאחר ששאלתי אותו כמה כסף הוא דורש עבור שכירות חודשית הוא אמר שהוא רוצה 5,000 שקל ואני הוצאתי מהמשפחה שרוצים לשכור את הבית 15,000₪ האם מותר לי לתת לבעל הבית 5,000₪ ולקחת את שאר הכסף לעצמי מבלי לומר לבעל הבית שהוצאתי מהם יותר כסף?

תשובה:

שלום רב,

1. זה בסדר, משום שבסופו של דבר זה מה שהרווחת מהשוכר.

2. אסור. כל מה שקיבלת תמורת הדירה שייך לבעל הדירה.

מקורות:

שליח שמכר ביותר, הריווח של המשלח. עיין שו"ע חו"מ סי' קפב סעיף ה.