אופן עשיית ההסיבה בליל הסדר

דין

שבוע טוב, כמה שאלות שהועלו אצלינו בשבת אשמח מאוד לקבל תשובה בהקדם.

א. האם אדם שהיסב על צד שמאל באויר לא יצא כלל יד"ח
ב. האם אפשר להישען על המשענת הגב ע"י שמסובבה לצד שמאל, וא"כ האם זה לכתחילה.
ג. מובא בספר אשרי האיש להגריש"א (בשם אמרי שפר, פסח, עמ' מב אות ז') שאין להישען על משענת של כיסא אחר אך על משענת של כיסא חבירו מותר (אמרי שפר, פסח, עמ' מד) האם זה נכון, והאם זה לכו"ע, וא"כ מה ההבדל, והאם הכוונה למשענת גב או של היד (ידית),
ד. מדוע הגריש"א פסק שעל סטנדר או שולחן אסור (מובא במ"ב דירשו סי' תע"ב) והאם בגלל גובהם או טעם אחר, וא"כ האם מותר להסתובב כך שיושב כולו כשצידו לצד שולחן ומיסב על השולחן (וכמו שבזמן המשנה היו שישבו כך שהשולחן לצידם ולא לפניהם).

תודה וישר כח

תשובה:

שלום רב.

א. הסיבה צריכה להיות דרך חירות, משום כך אמרו חכמים בפסחים קח ע"א, שהמיסב פרקדן כשפניו כלפי מעלה אינו נחשב הסיבה ולא יצא ידי חובתו, על פי זה נראה פשוט שאם אינו נסמך על דבר מה והוא באויר, אין זו הסיבה כלל.

ב. אכן זו הסיבה טובה וזהו הפתרון הזמין ביותר בסדרים ציבוריים שאין לכל אדם ידיות נוחות בכסא כרים וכסתות.

ג. לא הבנתי דבריך והספר אינו תחת ידי.

ד. כאשר השולחן לצידו והוא נשען עליו בנינוחות זו ודאי הסיבה טובה. כוונת הפוסקים שהזכרת היא לגבי אדם המיסב על שולחן שלפניו.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. אינני יודע. כנראה הבין שזה לא דרך חירות. אולם, בגמרא מבואר שהיו מסבים אחד על ברכי חברו, ונראה לי שהמשענת של חברו אינה שונה בכך מברכיו…

  2. אולי יש לחלק בין משענת גב שהיא גבוהה וצריך להגביהה ידו משא"כ משענת יד

    כ"כ מה לגבי דבריו לסיבוב הכיסא אולי באמת כיון שאין דרך ישיבה כך אז אין בזה דרך חירות

  3. סליחה על ריבוי התגובות,
    אך אולי גם כאן יש לחלק שבזמן חז"ל דרכם היה לשבת או על מיטה או על הקרקע ע"ג כסתות וכדו' ואין זה משונה לשבת כך אך בימינו אין דרך לשבת כשהמשענת של הכיסא בצד (וגרע מקרקע שהרי יש בנ"א שדרכם לשבת כך ואף לכתחילה וכן יש אפשרות לשבת כך בנטחות הרבה זמן, משא"כ כיסא מסובב, וכן שא"א לשבת מיסב כך לאורך זמן בנוחות )