האם יוצאים ידי חובת מצה במצה העשויה מקמח מצות?

בבתי המלונות בשבת יתנו לחם העשוי מקמח מצה האםיוצאים בזה ידי חובת לחם בשבת
שכן אין זה עיסה שיוצאים בה למצוות מצווה.?

בברכה רבה
ובברכת פסח כשר ושמח

תשובה:

שלום רב,

יוצאים בזה ידי חובת לחם, שכן ברכת המוציא אינה בהרכח רק ממה שיוצאים ידי חובת מצה. אולם דע, שככל הנראה גם ידי חובת מצה.

מקורות:

ההנחה שלך שמצות העשויות מקמח מצה אינם יוצאים ידי חובת מצות מצווה, אינה פשוטה כלל ועיקר. שמעתי פעם מהגר"מ בלייכר אב"ד חיפה (וכך גם נדפס בספרו משכיל אל דוד) שיש ראיה ברורה שיוצאים ידי חובה במצות אלו, מברכות (לז,ב) אמר רב יוסף חביצא שאין בפרורים כזית אין מברכים עליו המוציא, כלומר אם אין בפירורים כזית פקע מהם שם לחם. והקשו בגמ' שם מהברייתא שכתוב שאם לקט מכולם כזית אם מצה היא יוצא מהם ידי חובתו בפסח. ותירצו הכא במאי עסקינן בשעסרן. ופרש"י שחזר וגבלן ואפאן. א"כ מבואר שודאי שאם אפה מצות מקמח מצה יוצא בהן ידי חובה.

ולשיטת הרמב"ם (חמץ ומצה פ"ו הלכה ה') שביאר את הסוגיא בפסחים לה,א כל שאינו בא לידי חימוץ אינו יוצא בהם ידי חובה שמדובר בסוג דבר שאינו בא לידי חימוץ, א"כ קמח מטה שעשוי מחיטה כמובן יוצא בהן ידי חובה מצה. אולם לדעת הרמב"ן שם שביאר כי אם לש מצה עם מי פירות אינו יוצא ייד חובה משום שאינו ראוי להחמיץ, א"כ לשיטתו לכאורה קשה מהסוגיא הנ"ל, וראה בספר הנ"ל איך שביאר ותירץ את שיטת הרמב"ן. ועכ"פ ודאי שיוצא בזה ידי חובה. הן בתור מצה, וכש"כ בתור לחם שהרי בלחם אין דין "ושמרתם את המצות" שמסיבה זו כתב הרמב"ן שאם לש במי פירות לא יצא ידי חובת מצה.

ולמרות האמור, ככל הנראה אין כל בעיה באכילת לחם כזה בשבת הגדול מצד היותו ראוי למצה, משום שבמלון סביר להניח ששמים עוד כמה דברים בעיסה מלבד קמח מצה ומים.