אופן שתיית ארבע כוסות

האם מותר להשמש בבקבוק זכוכית (עם פיה צרה) לכוסות בדיעבד, ישתה בו תוך כדי אכילת פרס האם זה נקרא עדיין שלא רואה את היין?

תשובה:

שלום רב.

שיעור שתיית ארבע כוסות לדעת רוב הפוסקים אינו בכדי אכילת פרס, אלא בכדי שיעור שתיית רביעית, כלומר לשתות את הרביעית יין 86 סמ"ק לדעות המקילות בשתי לגימות רצופות. נדמה שלא ניתן לעשות זאת בבקבוק בעל פיה צרה. [מה שכתבת לא רואה את היין לא הבנתי את כוונתך]. כמו כן, לענין ארבע כוסות נאמרו שני חידושים: 1. לכתחילה יש לשתות את כל הרביעית ולא די ברוב רביעית כמו בשאר ברכות הנאמרות על ההכוס [אולם בדיעבד די ברוב רביעית]. 2. לכתחילה יש לשתות את כל הרביעית בבת אחת ולא בשתי לגימות.

מקורות:

דעת הגר"א בסי' תעב שגם שיעור השתייה כמו האכילה הוא בכדי אכילת פרס, וכ"כ בסי' תריב סעי' ט. אולם, במגן אברהם כתב, שהלכה כמו הרמב"ם ששיעור השתייה הוא בתוך שתיית רביעית כלומר רביעית בשתי לגימות רצופות, וכן נקטו להלכה באליה רבה דרך החיים חיי אדם ושו"ע הרב בסי' תעב ועי' במשנה ברורה שם. וראה מגן אברהם ומשנה ברורה שם שלכתחילה יש לשתות את כל הרביעית ברצף.