האם מותר להשתמש במסננת מים או בקומקום עם מסננת בשבת?

מותר להשתמש בברז עם מסננת ומלחיה עם מסננת וקומקום עם מסננת בשבת?

תשובה:

ברז מותר בשימוש, ולענין קומקום ומלחיה [שיש בה גם אורז] נחלקו הדעות.

מקורות:

לגבי ברז עם מסננת הכלל הוא כך: כל דבר שראוי לשתייה גם לולי הסינון, אין בסינונו תיקום חשוב האסור בשבת, ולכן, כיון שהמים טובים וראויים לשתייה גם בלי המסננת אין בכך איסור [לגבי מסננת העובדת עםן חלקיקי פחם יש להחמיר, כיון שבשעה שהמים עוברים במסננת הם מעורבים בפחם ואינם ראויים לשתייה וממילא נעשה כאן סינון חשוב]. לגבי אדם איסטניס שאינו שותה כלל מים שאינם מסוננים נחלקו הדעות, הגרי"ש אלישיב אסר לו לסנן והגר"נ קריץ התיר, אולם כמדומה שזה אינו מצוי כל כך.

על קומקום שיש בו מסננת המנעת את עלי התה מלצאת נחלקו הדעות, החזון איש סי' נג מתיר, ואילו בס' שביתת השבת בורר ס"ק מט ונב אוסר, וכ"כ הכף החיים סי' שיט ס"ק קיג. סברתו של החזון איש היא שכלי זה נהוג להשתמש בו בשעת האכילה ואינו כלי המיוחד לברירה.