האם מניחים תפילין בחול המועד פסח

שאלה:

האם עלי להניח תפילין בחול המועד? לדוגמא בחול המועד פסח האם צריכים הניח תפילין?

תשובה:

שלום רב.

לא. כאן בארץ המנהג הוא שלא מניחים תפילין בחול המועד בין בחול המועד פסח ובין בחול המועד סוכות.

חג שמח

מקורות:

למעשה, זוהי מחלוקת ישנה האם צריכים להניח תפילין בחול המועד או לא. לדעת הבית יוסף לא מניחים וכן הביא מהזוהר דברים חריפים על הנחת תפילין בחול המועד. אבל האשכנזים כן נהגו להניח וכך היא דעת הרבה מהראשונים כפי שהביא הרמ"א. אלא שכאן בארץ האשכנזים נוהגים בענין כמנהג הגר"א שאין להניח תפילין בחול המועד.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. רציתי להעיר דבר מעניין בעניין הנחת תפילין בחול המועד פסח.
    כשגרתי בחו"ל נהגנו להניח תפילין בחול המועד כמנהג אשכנז אבל הורדנו אותם לפני הלל. (לא כמו ראש חודש לפני מוסף) ופעם התפללתי בבית הכנסת של יוצאי גרמניה בחול המועד הראשון (אחרי יו"ט שני של גלויות) של פסח ושם לא הורידו את התפילין לפני הלל רק אחרי קריאת התורה כי הקריאה של אותו היום הוא קדש לי כל בכור עם פרשת תפילין. אבל בשאר ימי חול המועד וכן בחול המועד סוכות הורידו את התפילין לפני הלל.

  2. גם בין הראשונים עצמם יש מחלוקת על פי פשט האם חול המועד גם נחשב אות כמו יום טוב, זה לא ענין של קבלה, רק הסברתי שבגלל חומרת הזוהר בענין זה יותר השתרש להכריע כראשונים שפוטרים מתפילין בחול המועד.

  3. אני מבין שהשואל אין לו מנהג אבותיו להניח כי אם כן לכאורה חייב ללבוש בביתו כך הורו לי שני רבנים חשובים וכן:
    בארץ ישראל השל"ה הורה לאשכנזים להמשיך להניח תפילין נגד דעת הזהר כפסיקת הרא"ש.
    פוסקי זמנינו ( החזון איש, הרב אלישיב,הרב יצחק טוביה ווייס,… ) הורו לאשכנזים שבאו מחוץ לארץ ונהגו להניח תפילין שם להמשיך להניח תפילין בביתם. וכך נהגו הלכה למעשה הרב איסר זלמן מלצר, הרב שך, הרב מיכל פיינשטיין, הרב יוסף דוב סולובייצ'יק, הרב חיים פינחס שיינברג, הרב אליעזר יהודה פינקל ועוד הרבה רבנים…
    יש פוסקים שגם הורו למניינים אשכנזים בארץ ישראל להניח בבית הכנסת (שבט הלוי).
    הרבה גדולי הדור שנולדו בארץ הניחו תפילין בחול המועד בארץ ישראל בצנעה כמו הרב שלמה זלמן אויערבאך ותלמידו הרב נויבירט.

    (מלוקט מספר;שרשי מנהג אשכנז כרך חמישי – הנחת תפילין בחול המועד)

  4. אינני מכיר את מקורות כל הנ"ל ומנין שאב הרב המבורגר את כל אותן הנהגות, ומכל מקום ברור שהמנהג בארץ ישראל היום אינו כך! למעשה לא מניחים תפילין בחול המועד בארץ ישראל.