ברכת האילנות כשאינו רואה את הליבלוב / חמץ בכוהל / אכילת מצה תוך כדי השגחה על הילדים

א. בברכת האילנות חובה לראות את הפריחה או אפשר לסמוך על אלו שעומדים לידי ומברכים שכן ראו.
ב. האם כוהל חמץ.
ג. שמעתי בשם הגריש"א שאישה שטרודה בלטפל בילדיה בזמן אכילת המצה יתכן שלא יצאה יד"ח דלא הוי אכילת בן חורין האם זה נכון?

תשובה:

א. אין לברך אלא אם כן רואים את הפריחה, ראה שו"ת ציץ אליעזר חי"ב סי' כ וראה עוד כאן.

ב. בחוברת הכשרות של בד"ץ העדה החרדית כתבו: אלכוהול משקה המשווק בארץ בהשגחת הבד"ץ הוא רובו ככולו ממולאסה ואינו בחשש חמץ, אך מחו"ל יש גם שמיוצר מיינות או מדגני חמץ. ע"כ. לכן נראה שבכל מקרה כדאי לחפש כשרות לפסח.

ג. לא ידוע לי על הוראה זו של הגריש"א אולם בהחלט יש בכך סברא, שהרי ידוע מה שכתבו האחרונים, שאף לדעת הראבי"ה שההסיבה אינה מעכבת בקיום המצוה, אם אכל מצה בעמידה לא יצא ידי חובתו, כיון שלא רק שאינו דרך חירות אלא אף דרך עבדות יש בכך, ויש לדברים אלו רמז בתוס' ריש פרק ערבי פסחים לגבי עני שבישראל שגורסים "לא יאכל עד שישב", ואם כן אפשר שכך הוא גם לגבי אשה הטרודה תוך כדי אכילת המצה בהשגחה על ילדיה.

הצטרף לדיון

תגובה 1