ביטול שידוך, קניינים וחיובים כספיים

שלום רב,

לצערי ארוסתי בחרה לבטל את השידוך. עשינו כבר אירוסין, סגרנו אולם וכו׳…
רציתי לשאול האם יש עניינים הלכתיים שדורשים התייחסות שאני לא מודע להם:

א. בנושא ההתקשרות – לא עשינו איזה סוג של קניין באירוסין ובמתנות שנתתי הבהרתי לה שתכוון שלא להתקדש בהם ע״פ מה שקראתי בזמנו שצריך להזהר בעניין זה במתנות בזמן האירוסין. האם יש איזה נושא של התקשרות שצריך לחשוש לו? קניין וכדומה?

ב. מבחינה ממונית האם אני מחוייב לשלם איזה פיצוי להורי הכלה על הוצאות האירוסין, עוגמת נפש וכדומה וכדומה? (הביטול הוא מצדה, אבל על הצד שאצטרך להגיד שאני הוא המבטל כדי למנוע ממנה צער, אני מוכן לקבל על עצמי את העניינים הכספיים הכרוכים בכך כאילו שאני המבטל)

ג. עניינים נוספים שאולי איני מודע אליהם…

תודה מראש,

תשובה:

שלום רב,

יש להתפייס ושכל אחד ימחל לשני על כל קפידא ח"ו. לאחר המחילה אין שום מחייב.

לגבי חיובים כספיים ניתן לעיין בתשובה כאן.

מקורות:

לעניין חרם שלא לבטל שידוך עיין בשו"ת נודע ביהודה קמא יו"ד סי' סח. ועיין עוד בשו"ת משנה הלכות ח"ו סי' רלז ובחי"ז סי' קכח, בתשובות והנהגות ח"א סי' תשלה, ח"ב סי' תרכב וסי' תרכג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם מדובר במתנת נישואין, לכאורה, צריך להחזיר אותם לאורחים נותני המתנות. מתנה שהיא כתשלום על האוכל, לכאורה, צריך לתת לזה ששילם על המסיבה.
    עדיף להגיע להסכמה בנושא זה.
    מקורות:
    עיין ברמ"א אבן העזר סי' קיח סעיף יט שמביא מחלוקת לעניין אם אחד מבני הזוג נפטר לאחר החתונה תוך שנה ללא ילדים, אם מחזירים לנותני המתנות או ליורשים. ומסתבר שאם השידוך התפרק לפני החתונה לכל הדעות יש להחזיר לנותני המתנות, וכן נראה מלשון השו"ע סי' נ סעיף ד.