קטניות

רבני בית ההוראה
כ"ט אדר ב' ה'תשע"ד

א. מהם קטניות

קטניות הם זרעים של צמחים מסויימים שבדומה לחמשת מיני דגן החלק הנאכל הגדל מהם הוא זרעים, אך הם אינם מחמיצים במגע עם מים.

מדין תורה, קטניות מותרים באכילה בפסח.

בתקופת הגאונים גזרו שלא לאכול קטניות מחמת שתי סיבות:

א.   לעיתים קרובות מעורב בין זרעי הקטניות, זרעי חמץ, וקשה לברור היטב, וקיים חשש שיבואו לאכול חמץ עם הקטניות.

ב.
היות ורגילים לעשות קמח גם מקטניות ואולי יחליפו בין קמח קטניות לקמח חמשת מיני דגן.

הגזרה התקבלה בכל קהילות אשכנז בחומרה רבה אבל ברוב קהילות ספרד לא התקבלה. בקהילות אלו נהגו להקל ולאכול בפסח קטניות, שנבדקו היטב מתערובת דגנים. הנוהגים להשתמש בקטניות בפסח צריכים לקנות קטניות עם הכשר מיוחד לפסח שאוחסנו ונארזו בקפידה במקומות שאין דגנים או חמץ ובנוסף נוהגים לבודקם שלוש פעמים.

ב. רשימת קטניות המצויות בימינו

אורז, אלפלפה, אספסת, אמרנט, אפונה, בוטנים, דוחן, חמניות, חומוס, חילבה, חרדל, כוסמת, כמון, מש, סויה, עדשים, פולים, פרג, פשתן, צ’יה, קימל, קינואה, קצח, רוביה, שומשום, שעועית, תירס.

ג. דוגמאות למאכלים שעלולים להכיל קטניות

אבקת אפיה, אבקת מרק, גלידה, חטיפים, חלבה, חמאת בוטנים, טחינה, ליקר, מיונז, מיצים, ממרח שוקולד, ממתקים, ממתיקים מלאכותיים, מרגרינה, נקניק, שוקולד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים