הכשרת המטבח לפסח

רבני בית ההוראה
כ"ט אדר ב' ה'תשע"ד

 

ברזים

1.   יש לנקות היטב.

2.   לערות עליהם מים חמים מכלי ראשון.

3.   לפתוח הברז שיצאו מים חמים.

למנהג הספרדים מספיק לנקות היטב (שמעתי מהגרב”צ אבא שאול זצ”ל)

חרסינה

במקומות שסירים חמים נוגעים:

1.   לנקות היטב.

2.   לערות מים חמים מכלי ראשון או לצפות עם ניילון, ניר כסף וכדומה.

השיש

1.   מנקים היטב את השיש, בפרט בפינות ובשולים מכל לכלוך.

2.   מכסים את השיש עם כיסוי עבה כגון P.V.C. או רדיד אלומיניום עבה.

     לחומרה נוהגים לערות על השיש לפני כיסויו, מים חמים מכלי ראשון.

יש המקפידים שלא להניח סירים חמים ישירות על השיש המכוסה רק באלומיניום.

הכיור

למנהג האשכנזים:

א.   כיור מחרס

     לא מועילה הכשרה, ונוהגים לכסות עם כיור מפלסטיק.

     טוב להניח חפץ מתחת לכיור פלסטיק שיהיה מעט מוגבה.

     ראוי לאחר הניקוי לשפוך לתוך חור הניקוז מים עם אקונומיקה.

יש המערים מים חמים על הכיור לאחר ניקויו, לחומרה, לפני כיסוי בכיור מפלסטיק.

ב.   כיור נירוסטה

     1. מנקים היטב.

     2. לא משתמשים בו 24 שעות חם.

     3. מכשירים עם מים רותחים על גבי ברזל מלובן.

          אע”פ שמותר להגעילו, רבים נוהגים לכסותו בכיור פלסטיק כנ”ל.

למנהג הספרדים

1.   מנקים היטב את הכיור (חרס או נירוסטה).

2.   לא משתמשים 24 שעות.

3.   מכשירים ע”י עירוי מים חמים מכלי ראשון.

אע”פ שמותר להגעילו, נוהגים לכסותו בכיור פלסטיק כנ”ל (שמעתי מהגרב”צ אבא שאול זצ”ל).

את המסננת שבכיור יש להחליף במסננת מיוחדת לפסח.

מן הראוי להניח מסננות שונות או מסומנות לשני הכיורים כדי שלא יחליפו בין  הבשרית לחלבית.

כיור שאינו משמש לאוכל

כגון כיור לנטילת ידיים – מספיק לנקותו.

מייבש כלים

מעיקר הדין מספיק לנקותו.

נוהגים להחליפו במייבש המיוחד לפסח.

קירות

צריך לנקות רק קירות שבאים במגע עם מאכלים, כגון קירות הצמודים למשטחי עבודה במטבח או לשולחן אוכל.

שאר קירות הבית אינם זקוקים לניקוי.

קירות או ארונות שמסביב או מעל כיריים (שעולים לשם אדים חמים) ראוי לכסות ברדיד אלומיניום.

כיריים

א.  
אם יש כיריים מיוחדים לפסח,
מספיק לנקות את הכיריים של חמץ ניקיון רגיל של מים וחומרי ניקוי.

– זו דרך עדיפה וניתן להשיג בימינו כיריים מיוחדים לפסח במחירים עממיים. (יש לזכור שמשתמשים בהם רק שבוע בשנה, כך שהם יעילים לשנים רבות.)

ב.   אם משתמשים בפסח בכיריים של חמץ, יש לנהוג כדלהלן:

     1. המשטח שמתחת לחצובות

לנקות היטב ולצפות עם ניר כסף עבה. (להסיר את החצובות והמבערים, לכסות את כל המשטח עם ניר כסף עבה, לעשות נקבים במקום המבערים ולהלביש במקום הנקב את המבערים.)

     2, המבערים

לנקות היטב עם חומרי ניקוי מתאימים, להחזירם למקום ולהדליק למשך 10 דקות.

     3. החצובות – הברזלים עליהם מניחים את הסירים.

רצוי שיהיו חצובות מיוחדות לפסח (ניתן להשיג בקלות). אם אין אפשרות להחליף את החצובות, מנקים אותם היטב ומלבנים אותם.

     4. המכסה שמעל הכיריים

לנקות ולכסות עם רדיד אלומיניום עבה (סירים חמים באים במגע עם המכסה)[אפשר לכסות עם אותה חתיכת רדיד אלומיניום את המכסה, המשטח של הכיריים וחזית הכיריים, מתחת לכפתורים.]

     5. בין כיריים לתנור

בדגמים ישנים של כיריים הבנויים על גבי תנור ישנו שטח ריק ביניהם, שם נופלים שאריות מאכלים.

אם אפשרי, יש לפתוח ולנקות ע”י הברשה או לשאוב עם שואב אבק. אם הדבר קשה, אין חובה לפתוח היות והמאכלים בדרך כלל כבר נפסלו מאכילה.

          רצוי להתיז שם חומר ניקוי שיפגום בודאות את שאריות המאכלים שם.

     6. כפתורים של הגז

          מספיק לנקותם.

תנור

נוהגים לא להכשיר תנור מחמץ לפסח.

מנקים את התנור משאריות חמץ. רצוי להשתמש בחומר ניקוי פוגם כגון ספריי ממיס שומנים. אין צורך לשפשף ואין צורך לפרק דלתות וכדומה.

אם קשה לנקותו אפשר לסוגרו ולמוכרו לגוי.

מקרר

מדפים –  מנקים במים וסבון או אקונומיקה.

            נוהגים להניח רשת או כיסוי אחר על המדפים.

גומי
את הגומי שבדלת יש לנקות במברשת עם מים וסבון בצדו החיצוני ובצדו הפנימי (בין הגומי למקרר).

הפריזר

מנקים היטב במים וסבון או אקונומיקה.

במקפיאים של מקררי “נו פרוסט” יש בדרך כלל נקבים שלתוכם עלולים ליפול פירורים. מספיק לבטלם (הגר”נ קרליץ שליט”א) ויש מורים להתיז שם חומר פוגם כאקונומיקה (הגרי”ש אלישיב זצ”ל).

שולחנות

לנקות היטב עם מים וחומר ניקוי ולכסות את השולחן בכיסוי עבה כגון P.V.C. או קרטון, ומעליו מפה מיוחדת לפסח.

ארונות מטבח

מנקים במים וסבון או במגבוני ניקוי ונוהגים לצפות בניר וכדומה.

שיניים תותבות, סתימות, פלטה ליישור שיניים.

אין לאכול חמץ חם משך 24 שעות. בערב פסח יש לנקותם היטב.

מכשירים שאינם מתקלקלים במים חמים, טוב לשפוך עליהם מים חמים לאחר ניקויים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים