מה המקור לאכול תפוח אדמה בכרפס?

שלום רב.
מה מקור המנהג שלוקחים לכרפס ,תפוח אדמה ?

תשובה:

המנהג לאכול תפוח אדמה בכרפס מקורו בקהילות ליטא, והסיבה לכך, משום שחששו שמא הסלרי או הפטרוזליה אינם נאכלים בדרך כלל חי אלא מבושל וממילא ברכתם באופן כזה היא שהכל. כמו כן ירקות אלו לא היו מצויים להם בעונה זו של השנה…

מקורות:

ראה הלכות חג בחג פסח עמ' תק. כמו כן ציין בס' נטעי גבריאל מקורות למנהג זה: סידור בית יעקב אור ישראל ס"ב שכן נהג הגה"ק רבינו מברדיטשוב ערוה"ש ס"י מסגרת השלחן סי' קי"ח סק"א תוספות חיים שעל חיי"א כלל ק"ל ס"ה אות י"ב מנהגי זידיטשוב וערכי יהושע אות קכ"א וכן נהג הגה"ק מלינוקא ומקאמינקא ובעל מנוחת אשר מטשענגער וכן מנהג נדבורנא סקווירא טשורטקוב ספינקא וויזניץ לעלוב ביאלא קארלין והרה"ק מסקולן ומנהג חב"ד ליתן לנשים תפוחי אדמה ומנהג בעלזא וראפשיץ ליקח תפוחי אדמה ומעט פטרוזליה.