איזה ירק אוכלים למצות מרור בליל הסדר?

שלום רב.
מה נוהגים לקחת לאכילת מרור ומה נוהגים לקחת לחזרת שבקערה ?

תשובה:

שלום רב.

בגמרא מבואר שיש חמישה מינים מרים הכשרים למצות מרור, ביניהם השנים המצויים בזמנינו: בראש ובראשונה החסה, שאמנם אינה מרה ממש אבל יש מרירות בקלח שלה וכן בתחילת גידולה היא מרה, והשני המקובל יותר בקרב קהילות החסידים ובני אשכנז – החזרת [בארצות מזרח אירופה לא היה ניתן להשיג חסה, ודאי לא בעונה זו של השנה]. הואיל ושיעור אכילת מרור הוא בכזית וצריך לאוכלו בתוך כדי אכילת פרס 2 או 4 דק'] קשה מאוד לקיים מצוה זו בחזרת כיון שהיא מרה וחריפה עד למאוד… המקיים מצוה זו בחסה ראוי שיקנה חסה מגידול מיוחד ללא חרקים כמו של חסלט ואחרים, כיון שקשה מאוד לנקותה מטפילים יש לפחות 5 – 6 מיני חרקים בחסה מהם ירוקים שקשה מאוד להבחין בהם!

יש נוהגים שמלבד החסה שאוכלים למרור מניחים על הקערה גם חזרת, אולם מעיקר הדין אין בכך ענין וכשם שהחסה ראויה למצות מרור כך די בה לסידור הקערה.

כיום יש חסה מרה בגידול מיוחד לחג הפסח ויש המהדרים לקיים בה את המצוה אולם כבר הכריעו הפוסקים שאין בכך כל צורך.