נאמן שלא ביצע את תפקידו וגרם הפסדים

בס"ד,
מיניתי את אח שלי שיטפל לי בנדל"ן שיש לי. או שימכור או שישכיר לפי ראות עיניו מהפעולה הריווחית שביניהם. שאלתי מידי פעם מה קורה? ענה לי "אין לך מה לדאוג אני מטפל". היום שנתיים וחצי אחרי התברר לי שהוא ישב בחיבוק ידיים ולא עשה דבר והפסדתי בגלל אדישותו-טיפשותו כ-100,000 ש"ח. פשוט גרם לי נזק כספי ממשי. ואני מאוד מאוד כועס.

א. מה גדר נאמנותו לפי ההלכה?

ב. האם ניתן לחייבו שישיב לי את ההפסד הכספי הנ"ל?

תשובה:

א. תלי מה הויכוח, בכל ויכוח הדין יכול להיות שונה.

ב. אם לא מדובר בשאלה של שיקול דעת מה היה צריך לעשות, אלא האח לא עשה מה שהיה צריך לעשות בוודאות לפי כל אמת מידה, יש מקום לחייב אותו לשלם מצד הדין ולפחות יש להגיע לפשרה.

מקורות:

לדעת הנתיבות בסי' שד סק"ב וסי' שו סק"ו אדם שקיבל על עצמו תפקיד ולא ביצע אותו חייב לשלם אף על מניעת ריווח. אמנם, המהרש"ם סובר שדין זה תלוי במחלוקת הפוסקים ואי אפשר לחייב. אבל בנידון דידן, האח לא רק שלא טיפל, אלא גם שיקר ואמר שהוא מטפל ואם כן יש מקום לחייבו מדין מראה דינר לשולחני (עיין שו"ע חו"מ סי' שו סעיף ו) וכפי שכתב החוות יאיר שמניעה מהשכרת נכס נחשבת למזיק בגרמי.