חיוב כהן לברך ברכת כהנים בשבת במוסף

בס"ד
תפילה בציבור ספרדים
א. עד כמה כהן צריך " לרדוף" לברך ברכת כוהנים של מוסף שבת , כאשר התפילה מתארכת ?
ב. האם כהן יכול בשבת להתפלל בציבור את המוסף ,ועד שהש"צ מגיע לחזרת הש"צ , יסיים את התפילה ואז בחזרה יגיד עם הציבור את קדושת כתר ובסיומה ילך לביתו?
ג. האם מתפלל חייב לחכות לענות אמנים גם על הקדיש "על ישראל" של לפני "עלינו לשבח" או מספיק לענות אמנים על קדיש תתקבל?

תשובה:

שלום רב.

ראשית אני מוכרח לומר שלא כל כך הבנתי את כל שלושת השאלות, שהרי התפילות הן לא רק חובה אלא גם ובעיקר זכות, ואם כן מדוע לברוח באמצע? ידוע מה שאמר החזון איש זצ"ל, שאם אדם היה נולד וחי את כל חייו בעולם רק כדי לזכות פעם אחת בלבד לומר אמן יהא שמיה רבא, כבר היה שווה לו!

ולעצם הענין:

א – ב. ביום שיש מוסף, גם כהן שבירך בשחרית חייב מדרבנן לברך גם במוסף, כמבואר בשו"ע הרב סי' קכח סעי' ד, והובא במשנה ברורה שם סעי' ג.

ג. מעיקר הדין אדם חייב לשמוע ג' קדושות וד' קדישים בכל בוקר, כלומר קדושת יוצר, קדושה בחזרת הש"ך וקדושת ובא לציון, וארבעה קדישים. אולם, כאמור אין זכות גדולה מעניית אמן יהא שמיה רבה שנאמר עליה שהעונה אמן בכל כוחו קורעין לו גזר דין של שבעים שנה!