האם מותר ללמוד לבחינה בפסיכולוגיה בשבת?

יש לי ב-31 בחינה, לחוץ לגביה
זה מבוא לפסיכולוגיה באוניברסיטה, המון נושאים לזכור
אני יודע שאם לא אנצל את הזמן ללמוד אצטער על כך

האם יש היתר ללמוד במצב כזה בשבת? :/

תשובה:

שלום רב.

בעת הצורך יש להקל ללמוד פסיכולוגיה ושאר מדעי הטבע בשבת גם לצורך בחינה בימות החול [להבדיל מלימוד אומנות כמו כלכלה או מלאכת כפיים שאסור בשבת], אך המחמיר בזה לחשוש לדעות האוסרות תבוא עליו הברכה.

מקורות:

בבית יוסף סי' שז הביא מדברי הרמב"ם בפירושו למשניות שאסר לימוד חכמות חול בשבת, משום גזירת שטרי הדיוטות, ולעומתו את דעת הרשב"א והרמב"ן שהתירו זאת, לדעתם יש חילוק לענין זה בין עיסוק בעסקים האסור בשבת ללימוד חכמות. להלכה כתב המשנה ברורה שם בסעי' ה שיש לסמוך על דעת המתירים והמחמיר תבוא עליו הברכה.

בשמירת שבת כהלכתה פרק כח הערה רו רז הוסיף, שאף שהלימוד הוא לצורך מבחן אין הדבר נחשב כהכנה משבת לחול, כיון שהלומד מעוניין בעצם ידיעת החכמה ולא רק בהצלחה במבחן, אולם נראה שיש להחמיר שלא להוציא בפה "אני לומד למבחן שיערך מחר", כפי שאסרו לומר אני ישן היום כדי שיהיה לי כח במוצאי שבת. כמו כן, בשבת ההנהגה צריכה להיות "כאילו כל מלאכתך עשויה" ללא דאגות, ולכן ראוי שלא לעסוק בשבת במבחן מלחיץ שיערך בחול, אולם, מעיקר הדין כאמור אין בכך איסור.

בהצלחה רבה בבחינה…