האם מותר להוציא את הארנבת מחוץ לכלוב בשבת?

יש לי ארנבת בבית, ושאלתי: א. כאשר היא מחוץ לכלוב האם מותר לי לצאת מהבית ולהיכנס ע"י פתיחה וסגירת הדלת.
ב. כאשר היא בתוך הכלוב האם מותר לפתוח ולסגור הדלת
יצויין שמדי פעם היא יוצאת לבד מהכלוב, וכן אם היא תראה דלת פתוחה יתכן שתצא מהבית ויתכן שתצא גם מהבנין ו

תשובה:

שלום רב.

א. כאשר אתה מעונין לפתוח ולסגור את הדלת שלא לשם צידה אלא כדי להכנס ולצאת, אין בכך איסור גם כשהארנבת מחוץ לכלוב. אלא אם כן הארנבת איטית קצת וניתן לתופסה תמיד בהושטת יד מהירה אחת.

ב. כאשר היא בכלוב ודאי אין בעיה שהרי היא ניצודת ועומדת.

מקורות:

א. הואיל והבית הוא מקום גדול וכדי לצוד שם את הארנבת צריך לטרוח [במידה והיא רחוקה ממך מעט], נמצא שהכנסתה לבית אינה אסורה אלא מדרבנן, וכיון שאינך מתכוין בסגירת הדלת לצוד לא אסרו חכמים. אולם, אם על ידי ההכנסה לבית הארנבת נתפסת בהושטת יד אחת, זו בהחלט בעיה, ויש לדאוג שתשהה בכלוב כל השבת, או לחילופין לפני שפותחים את הדלת להחזיר אותה לכלוב.

רק יש לשים לב שיש כאן בעיה כפולה! כלומר, אם היא נתפסת בהושטת יד אחת אסור לפתוח את הדלת ומותר להכניס אותה לכלוב, ואם היא לא נתפסת בהושטת יד אחת הדין הוא להיפך, מותר לפתוח את הדלת אולם אסור להכניס אותה לכלוב.

ארנבת שכלל אינה בורחת מבני אדם [כמו פרה וכלב שעומדים בנחת במקומם, אין בה איסור צידה בשבת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום.
    במקרה שהארנבת ברחה מן הכלוב ובמידה ולא יתפסוה יש כאן סכנה שתדרס או תאכל ע"י חתול וכדו' (צער בע"ח) וכן הפסד לילדים (כי עד מוצ"ש היא תיעלם לגמרי ולא ימצאו אותה עוד), האם ניתן להקל ולהחזירה לכלוב בשבת?