האם יש איסור קטניות בשמן קיק?

האם ניתן לקחת שמן קיק בפסח לצורך רפואי שאינו דחוף?
האם הוא מוגדר כקטניות?

תשובה:

פורים שמח!

המנהג הוא שכל שמן הנעשה מזרעים נחשב קטניות ואסור לבני אשכנז בשימוש בפסח, אלא שלענין זרעים שאינם נאכלים כמות שהם כמו זרעי קיק ופשתן יש שהקילו בכך [פולמוס גדול היה בזה לפני יותר ממאה שנה בין הגראי"ה קוק זצ"ל שעמד בראש המתירים בהיותו רבה של יפו, לבין רבני ירושלים שאסרו זאת], ונראה שלצורך רפואי ובאופן שאינו דרך אכילה [לגימת שמן נחשבת אכילה שלא כדרך ואין בה הנאה] יש להקל.

מקורות:

ראה שו"ת באר יצחק סי' יא, מרחשת סי' ג, וראה מקראי קודש ח"ב סי' ס.