קריאת מגילה במוצ"ש למקפידים על זמן רבינו תם / להאכיל חולה ללא ברכה

ב"ה
שלום כבוד הרב שליט"א
השנה קריאת מגילה במוצאי שבת אני מוציא שבת לפי רבנו תם
איך אעשה
אני מאכיל את אבי בשיקום בהרצוג ללא לחם מי צריך לברך על האוכל לציין שאבי לא מדבר
בברכה ותודה .

תשובה:

שלום רב.

גם אלו הנוהגים להחמיר כרבינו תם לא הקפידו בזה לענין זמן קריאת המגילה. וכנראה סמכו על כך שהרי בדיעבד ניתן לקרוא את המגילה כבר מפלג המנחה, כמבואר בשו"ע סי' תרצב סעי' ד. אין הבדל לענין זה בין פורים שחל ביום חול או במוצאי שבת, שהרי קריאתה אינה כרוכה בחילול שבת. כמובן, אלו הנוהגים מעיקר הדין כרבינו תם ולא כחומרא בלבד משתדלים להקפיד על כך בכל הענינים. אולם המנהג הרווח אינו כך.

אין כל טעם שתברך עבורו שכן אתה כלל אינך מחוייב בכך וזוהי ברכה לבטלה. אדם שאינו יכול לברך פטור ממצוה זו. אם דעתו מיושבת עליו והבעיה היא רק בדיבור, ניתן לומר לו שיהרהר את הברכה בליבו ויצא בכך ידי חובה לדעת הסוברים שהרהור כדיבור. אולם אני מניח שהוא אינו מסוגל גם לכך.