הטעיה מכוונת במכירת דירה

שלום לרב,
רכשתי דירה והמוכר והמתווך שהציגו לי אותה אמרו שזה 80 מטר נטו ולאחר הקניה התברר שהדירה היא 58 מטר ושהמוכר והמתווך ידעו זאת ושיקרו.
אך הגרוע מכל הוא שהמוכר התנה את הקניה בכך שאנו מחויבים לתקנת רבי יהודה החסיד בכך שסיפר שפעם היו חלונות בקיר מסוים והם נסגרו ושחייבים להיות חורים קטנים במקומות שהיו החלונות ושאנו מתחייבים שיישארו אותם חורים. כאשר שאלנו היכן החורים ואיפה מיקומם טען שאלו חורים קטנים שלא מפריעים. כמובן שראינו את הדירה ריקה מכל חפץ ולא התנגדנו לשמור את תקנת רבי יהודה החסיד משום שלא ראינו כלל את החורים וסברנו שאם מראה הדירה הוא כזה שלא פוגע בפרטיות או ביופי הדירה אזי אין לנו התנגדות לכך.
לאחר שנכנסנו לדירה התבהרו הדברים. למוכר היה שכן רע בקיר מקביל לדירה שקנינו, שהוא הכריח אותו לחורר בקיר חורים לא קטנים. יש לציין אותו שכן אף קדח לתוך ביתם ללא התראה מוקדמת עם מקדחה מביתו לביתם ואף הסב נזק לאריחי קרמיקה במטבח. המוכר בכוונה הסתיר מאיתנו מידע זה ובעצם סתם את החורים בזמן שהציג את הדירה עבורנו.
לאחר קניית הדירה על ידנו, אותו שכן רע קדח את אותם החורים שהיו לתוך דירתנו ושוב הסב נזק לדירה ולחפצים כמו שעשה למוכר הדירה שמכר לנו.
כמו כן התברר לנו בצירוף עובדות ומידע משכנים שהמוכר עזב ומכר דירתו בגלל אותו שכן רע ומטריד.
אין סיכוי שהייתי קונה את הדירה הזאת אם הייתי יודע על החורים והשכן המטריד. ובטח לא בסכום הגדול ששילמנו עבור הדירה.
האם אני יכול לתבוע את המוכר על הונאה מקח טעות, לכל הפחות בסכום כסף שמפחית את ערך הדירה בהתחשב בנתונים ובחורים בקיר משותף, חור במטבח בחדר הילדים ובסלון.
יש לציין שהשכן הרע הינו אדם אלים עם ילדים עבריינים ואינו בר שיחה
כל זאת הסתיר בכוונה המוכר מאיתנו
מצפים לתשובה מהרה
תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מצטער על העוול שנעשה לך.

אם המוכר העלים ממך במכוון פרטים כל כך חשובים, אינני מאמין שהוא יסכים לבטל את העסקה או לפצות אותך שלא באמצעות בית דין.

הנך יכול לתבוע אותו לבית דין, יש לך סיכוי לזכות. אבל, עם זאת לא מדובר בטענות המועילות בוודאות. וכדלהלן:
לעניין גודל הדירה לא ברור שזו טענה בדין תורה, ובפרט שכל קונה סביר בודד את גודל הדירה בטאבו (בעצמו או באמצעות עורך דין).
לעניין השכן הרע והעושה חורים. לא מדובר במום שהיה בדירה עצמה, אלא בבעיה סביבתית, ויש צורך להוכיח שאדם סביר היה מבטל את העסקה אם היה מתבררים לו נתונים אלו.

מקורות:

לעניין גודל הדירה עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף א וסי' ריח סעיפים טו-טז ובספר משפט שלמה ח"ג סי' כה.
ביטול מקח תלוי אם אדם סביר היה מבטל מקח במקרה זה, עיין שו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ו.