גיורת פנויה שנשאת לגרוש – האם עושים שבע ברכות?

גיורת שמתחתנת עם גרוש, האם יש להם שבעת ימי המשתה?

תשובה:

שלום רב,

במקרה היא אומרת שהיא בתולה, יש בזה מחלוקת בפוסקים, ראה במקורות.

מקורות:

גרוש שנשא פנויה ודאי שיש לה שבע ברכות שבעה ימים כרגיל. אולם מאחר שכאן הוא מתחתן עם גיורת שבהגדרה ההלכתית היא בחזקת בעולה, א"כ נחלקו הפוסקים אם יש לה שבע ברכות שבעה ימים או שדינה כאלמנה ואין לה אלא יום אחד. ראה בשיורי ברכה אבה"ע סי' סב סק"ג, ובשו"ת חיים שאל ח"ב סי' לח אות נח. וראה עוד באוצר הפוסקים (סי' סב ס"ק כז אות ז').

ובבירורי הלכה (הגר"ב זילבר, תליתאה עמוד תח) הביא בשם ספר אהלי ישורון דיני שבע ברכות פ"א ס"ב שהובא בשם בעל אגרות משה כי אין לעשות שבע ברכות משך השבוע. אולם סיים כי ככל הנראה האגרות משה לא ראה את דברי החיד"א, ולכן פסק כך. אולם הוא עצמו הביא שהגיעו לפניו זוג גרוש וגיורת, ופסק להם לעשות כל השבוע.