האם מותר לאבל להשתתף בשבת חברים?

בס"ד
אני בשנת אבל על אבא.
אני גר בישוב קהילתי, ובשבת הקרובה מתארגן ע"י מניין בי"הכ נסיעה לשבת משותפת בבית הארחה בתשלום, אשר תכלול שיעורי תורה, שבת אחים גם יחד (ג'עלה), וכו'..
הוזמנתי להשתתף בשבת זו,
האם אני כאבל רשאי להשתתף בשבת זו ?

תשובה:

שלום רב.

אבל בתוך שנה אינו רשאי להשתתף בשבת כזו.

מקורות:

ראה ס' קיצור דברי סופרים פרק מ סעי' סח, שאף שהיעב"ץ והר"ז מרגליות [אבילות אות ג] התירו לאבל להשתתף בסעודת שלום זכר הנעשית בשבת, אין היתר זה אמור אלא לענין סעודת מצוה, שכאשר היא נעשית בשבת התירו לאבל להשתתף בה, אבל סעודת מרעים שאין בה מצוה, אסור לאבל להשתתף בה אף שהיא נעשית בשבת.

כמו כן, הסיבה העיקרית שהתירו לאבל להשתתף בסעודת מצוה בשבת, היא משום שחסרונו ניכר שם ונחשב הדבר כאבילות בפרהסיא האסורה בשבת.אולם, בנידון כאן אין זו אבילות בפרהסיא, שהרי מן הסתם לא כל בני הקהילה משתתפים בנסיעה ויש שאינם מעונינים בכך מטעמים כלכליים וכיוצא בזה.