תאונה ברכב שאול כאשר הגורם הוא בעיה בהגה

שלום נסעתי עם חברים לטיול ברכב שחבר שאל. החבר היה עייף וביקש שאנהג, ואמר לי שההגה קצת עושה רעשים כי הוא חדש (החליפו אצל ערבי) לפתע באמצע סיבוב הרכב איבד שליטה ללא כל סיבה והתהפך לתעלה. א. האם אני מוגדר כשואל כי נהגתי. ב א"כ האם חברי שהוא שואל נקרא "בעליו עמו". ג. הוא אמר לי לפני זה שיש ביטוח הסוף התברר שרק ביטוח חובה. תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

א. יש לדון אם יש לך דין שואל. גם אם כן, לכל החברים שנסעו יחד ברכב יש דין שואל ולא רק לנהג. אבל למעשה, אם נהגת כראוי, כולכם פטורים מצד 'מתה מחמת מלאכה'.

ב. הפטור של 'בעליו עמו' הוא רק אם בעל הרכב (ולא שואל) עבד למען השואל בשעת התחלת השאילה.

מקורות:

א. לכאורה יש פטור שאין כל הנאה שלו, ועיין בקובץ עומקא דדינא ח"ג עמוד 235. לעניין גדר מתה מחמת מלאכה עיין בעלון המשפט גליון 17 עמוד ג.

ב. אפילו אם שאל מהבעל נכסי מילוג והבעל היה עמו, אינו נקרא 'בעליו עמו'. עיין שו"ע חו"מ סי' שמו סעיף ט.