אם ניתן לפרש את התורה עפ"י הנבואה

כבוד הרבנים שיחי'
הנה במה שאמרו חכז"ל בש"ס יומא, בבית שני הי' שתי פרוכת בין קוה"ק להיכל, לפי שהי' ספק האמה טראקסין להיכן שייך הקדושה, (בבית ראשון הי' שם חומה בעוביו אמה) ע"כ עשו שתי פרוכת,
וקשה לי הרי הי' שם הנביאים חגי זכרי' ומלאכי, למה לא שאלו אותם ?
תודה רבה לכם וכ"ט
חיים

תשובה:

שלום רב,

מבואר בגמ' כי דברים שנשתכחו א"א לשאול את הנביאים משום ש"לא בשמים היא", הנביאים אינם יכולים לפרש את התורה עפ"י נבואתם, ראה בתמורה (טז,א): "אמר רב יהודה אמר רב בשעה שנפטר משה רבינו לגן עדן, אמר לו ליהושע: שאל ממני כל ספיקות שיש לך, אמר לו רבי, כלום הנחתיך שעה אחת והלכתי למקום אחר? לא כך כתבת בי 'ומשרתו יהושע בן נון נער לא ימיש מתוך האהל'? מיד תשש כחו של יהושע, ונשתכחו ממנו שלש מאות הלכות, ונולדו לו שבע מאות ספיקות, ועמדו כל ישראל להרגו. אמר לו הקב"ה: לומר לך אי אפשר, לך וטורדן במלחמה, שנאמר 'ויהי אחרי מות משה עבד ה' ויאמר ה' וגו'. במתניתין תנא אלף ושבע מאות קלין וחמורין, וגזירות שוות, ודקדוקי סופרים נשתכחו בימי אבלו של משה. אמר רבי אבהו, אעפ"כ החזירן עתניאל בן קנז מתוך פלפולו, שנאמר 'וילכדה עתניאל בן קנז אחי כלב". כלומר, רק ע"י פילפולו ניתן להחזיר את מה שנשתכח ולא ע"י נבואה.

הרבה הצלחה

הצטרף לדיון

תגובה 1